Yazarlar >> Milliyet


Gastronomik oyuncaklar


Link [2022-09-25 07:04:21]



En ileri teknolojiye sahip, inanılmaz marifetler vadeden, en pratik, albenili her mutfak aleti karşı konulması zor bir arzu nesnesidir. Çıkan her yeni model akıl çeler, mutfaklar gastronomik oyuncaklarla dolup taşar.

Mutfaktaki ev aletlerinin sayısı arttıkça kendimizi biraz daha özgürleşmiş, hayatımız kolaylaşmış gibi hissederiz. Endüstriyel tasarım dünyası akıl almaz bir hızla gelişiyor; sabah gözümüzü açtığımız andan itibaren çayı demlemek, kahveyi yapmak için makinelere uzanıyoruz. Çoğu mutfak gereci artık hayatımızın onlarsız yapamadığımız ayrılmaz bir parçası haline geldi. Kimisi ise gereklilikten çok kolaylaştırıcılığı özelliğiyle yoldaşımız oluyor ya da cazibesine kapıldığımız için mutfağımıza giriyor. Mutfak aletleri, sanıldığının aksine sadece ev işi yükünü azaltmak peşindeki kadınların değil, aksine erkeklerin de çok ilgisini çekiyor. Kadınların derdi el alan, yorucu işlerden kurtulmak. Özellikle de rendelemek, çırpmak, ezmek gibi zahmetli işleri göz açıp kapayıncaya kadar halledebilmek. Erkeklerin gözü ise marifetlerini sergileyebilecekleri pişirme aletlerine kayıyor; harika bir barbekü seti gibi. Erkekler işin daha çok oyuncak yanındalar, o kesin!

Mutfakların yeni gözdesi

Air fryer, mutfaklarımızın yeni gözdesi ya da oyuncağı. Adı üstünde yiyecekleri hava ile kızartma teknolojisi. Yağsız ve sağlıklı kızartma yapmak için büyük bir buluş olarak ortaya çıktı. Özellikle de son zamanlarda en çok arzulanan mutfak gereçlerinin arasında başköşeye yerleşti.

Biraz yaşı olanlar hatırlar, eski usul ayarlarını tutturmakta zorlandığımız gazlı fırınlardan elektrikli fırınlara geçiş sürecini; klasik elektrikli fırınlara yeni bir ek olarak turbo fonksiyonu olan fırınların gelişini ve her şeyin daha çıtırtılı nar gibi kızarmaya başladığını. İşte air fryer temelinde teknik olarak bu turbo fırınlar gibi hızlı sıcak hava sirkülasyonu var. Avantajı ise pratikliğinde gizli. Küçücük bir şey için koca fırını ısıtmaya değer mi diye kendimizi sorgulamadan, sırasında mikrodalga gibi hızlıca bir şeyler ısıtmak, hatta donuk yiyecekleri çözmek için bile çok fonksiyonlu kullanabileceğimiz bir alternatif oluşturuyor. Fırında pişirme yöntemini çok sık kullanan biri olarak sıcak hava akımıyla pişirme fikri bana çok yakın ve pratik geliyor. Air fryerda yepyeni yaratıcılıklar denemek işin en eğlenceli yanı olsa gerek. Ne de olsa oyuncakla oynamak yaratıcılığı geliştirir.

Tarifler paylaşılıyor

Air fryer, ilk başlarda az yağla kızartma aleti olarak pazarlansa da aslında bu tanımın çok ötesinde bir pişirme aracı. Dolayısıyla pek çok şekilde kullanmak mümkün. Zaten son zamanlarda popülerlik kazanması da çok çeşitli kullanılabileceğinin keşfedilmesinden kaynaklanıyor. Air fryerın pek çok mutfağa adapte olabileceğini bir grup İtalyan yemek yazarına, Türkiye ziyaretinde eşlik ederken daha da iyi idrak ettim. İtalyanlar sürekli birbirlerine air fryer tarifleri veriyor, hayatlarının aletini bulmuş gibi ballandıra ballandıra anlatıyorlardı. Her tür tarifi bu hayran oldukları alete adapte etmiş görünüyorlardı. Böyle düşününce öyle bir pişirme kapasitesi var ki ister çıtır kızartma ister sağlıklı bir buğulama ister kestane kebap gibi kuru pişirme yapın her durumda kullanılabiliyor. Bu yönüyle denemelere açık, tam da bu nedenle mutfakların yeni oyuncağı yakıştırmasını hak ediyor.

Mutfak tezgâhlarını yerli yersiz işgal eden pek çok alet vardır; çoğu ilk heves alındıktan sonra terk edilir, eski klasik yöntemlere dönülür. Pek çok fonksiyonu bir araya getiren gereçlerse kalıcılık kazanır.

Kapalı haznede olup bitiyor

Günümüzde pişirme süresini kısaltmak, zamana karşı yarışarak kısa sürede sofraya bir şeyler koyabilmek çok önemli. Özellikle ev-ofis düzeninde çalışanlar, acıkma hissi gelmeye başlar başlamaz dakikalar içinde bir şeyler hazırlamak derdine düşüyor.

Air fryer pişirmedeki hızıyla pratik bir alternatif olarak dikkatleri çekiyor. Az yağ kullanma özelliği ise sadece sağlık açısından değil, kapalı haznede ortalığı batırmadan, yağ sıçratıp kirletmeden yemek yapabilmek açısından önem taşıyor. Bu nedenle air fryerların, özellikle de küçük modellerin, en işlev bulabilecekleri alanlardan birinin donanımlı mutfağı olmayan öğrenci evleri, yurtlar, hatta ofisler olduğunu düşünüyorum. Doğrusu çalışma masasının bir kenarında kahve aleti veya kettle gibi yer alabilecek air fryer ile atıştırmalıklardan mükellef yemeğe kadar pek çok şey mutfak düzeneğine gerek duyulmadan bile rahatlıkla pişirilebilir. Bu özellikleriyle fark yaratan air fryerlar, galiba mutfaktaki en kalıcı oyuncaklardan biri olacak.



Çok Okunanlar

2024-09-21 17:27:03