Dünya >> Milliyet Dünya


Füzyon enerjisinde tarihi başarı


Link [2022-12-14 08:56:19]



ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki (LLNL) Ulusal Ateşleme Tesisi’nde 5 Aralık’ta yapılan deneyde, ilk kez bir nükleer füzyonda reaksiyonu ateşlemek için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretildiği açıklandı. Deney sırasında kullanılan 2,05 megajul enerjiden 3,15 megajul enerji çıkışı sağlandığı ifade edildi.

LLNL araştırmacılarıyla birlikte açıklama yapan ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, “Deney dönüm noktası niteliğinde bir başarı. Füzyon enerjisini ilerletebilirsek, onu temiz elektrik, ulaşım yakıtları, güç, ağır sanayi ve çok daha fazlasını üretmek için kullanabiliriz” dedi. LLNL yöneticisi Dr. Kim Budil ise, başarıyı “insanlığın bugüne kadar üstesinden geldiği en önemli bilimsel zorluklardan biri” olarak nitelendirdi.

Fosil yakıtların sonu

Nükleer füzyon, iki hafif atom çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşturmasıyla meydana geliyor. Füzyon, karbondioksit emisyonu üretmemesi ve nükleer atık ortaya çıkarmaması nedeniyle temiz enerji kategorisinde yer alıyor. Deneyde üretilen enerji miktarı çok az olsa da buluş, fosil yakıtlara olan ihtiyacın sonlanması anlamına geliyor. Füzyon elektrik santrallarının kuruluşunun ise onlarca yıl alabileceği tahmin ediliyor.



Çok Okunanlar

2024-09-20 00:56:58