Eğitim >> Milliyet Eğitim


Fütürizm Sanat Akımının Öncüleri Kimlerdir?


Link [2022-02-11 19:11:25]



Fütürizm akımı sanat ve toplumsal durumların gösterimi olarak adlandırılır. Fütürizm akımı içerisinde birçok farklı sanat dalı bulunmaktadır. Bunlar resim, heykel, edebiyat, tiyatro ve müzik gibi sanat akımlarıdır. Fütürizm, modernliği savunan bir akımdır.

Fütürizm Sanat Akımının Öncüleri Kimlerdir?

Fütürizm sanat akımı içerisinde çeşitli sanat dalları bulunur. Moda, resim, müzik, seramik, heykel, grafik tasarım, edebiyat ve mimarlık gibi dallar fütürizm akımından esinlenmiştir. İtalyan fenomeni olan fütürizmin öncüleri ise şöyledir

Filippo Tommaso Marinetti

Carlo Carra

Umberto Boccioni

Giacomo Balla

Bruno Munarı

Luigi Russolo

Viladimir Mayakovski

Nazım Hikmet Ran

Gino Severini

aleksandra Ekster

Valentine de Saint

Carlos Filipe Porfirio

Marsi Mori

Emilio Pettoruti

David Bomberg

Elena Guro

Primo Conti

Luigi De Giudici

Andre Fau

Stanley Cursiter

Sante Monachesi

Bu akım, sıklıkla estetik değerleri ön planda tutmaktadır. Gelenekleri sıklıkla reddeder. Modernliği savunur bu sayede daha yenilikçi çalışmalara yer verir.

Fütürizm Akımı Özellikleri

Fütürizm akımında genel olarak savaş, saldırı ve kavga gibi konular ele alınır. Gelişmiş teknolojik aletlere karşı ihtilaflarda bulunur. Özellikle mantıklı cümleler ile ilgili cümleler kurulmaz. Kelimeler genelde özgürlükçü bir yapıya sahiptir. Geleneksel kurallar ile şiirler yapılmaz. Edebiyat ve şiir içerisinde ölçü, uyak ve benzeri türler uygulanmaz. Serbest bir yazı stili ile yapılır. Şiir sıklıkla ön plandadır. Bununla beraber geleneksel resimler dışında, gelişmiş resim tarzları ile bilinir. Genel olarak öncü çalışmalara yer verilen bir akımdır.



Çok Okunanlar

2024-10-23 21:00:54