Eğitim >> Milliyet Eğitim


Frontal Nedir, Türkçesi Ne Demek? Beynin Frontol Lobunun Görevleri Nelerdir?


Link [2022-05-25 07:52:54]



Frontal lob beynin alın bölgesinde yer alan ve oluşumu geç tamamlayan lobudur. Kişilik oluşumunu etkileyen ve konuşma üzerinde belirleyici olan bir lobdur.

Frontal Nedir, Türkçesi Ne Demek?

Frontal lob beynin kabuğunu oluşturan 4 lobdan biridir. Diğer lobların isimleri ise temporal lob, parietal lob ve oksipital lobdur. Frontol lob alnın arkasında yer alır ve en geç olgunlaşan bölümdür. Gelişimini neredeyse yirmili yaşların ortasına kadar devam ettirir. Bundan dolayı çocukluk ve özellikle gençlik dönemlerinde yaşanan beyin hasarlarında frontol lob kolayca hasar görebilir. Bu hasarlar sonucu zihinsel fonksiyonlarda ve davranışlarda sorunlar meydana gelebilir. İnsan beyninde diğer canlılara göre frontol lob daha gelişmiştir. Daha sosyal olması ve iletişimin güçlü olması insanlardaki frontol lobun gelişmiş olduğunu gösterir.

Beynin Frontol Lobunun Görevleri Nelerdir?

Nesnelere uzanma, yürüme gibi hareketlerin koordinasyonları beynin frontol lobunun görevidir. Primer motor korteksi de frontol lobdadır.

Şuan gerçekleşen olayların gelecekte olacak sonuçlarını ön görmek frontol lobun görevidir. Bundan dolayı dürtü kontrolü de burada gerçekleşir. Ne zaman yemek yemenin gerektiği, bir davranışın uygun olup olmadığı konularında kararlar verir.

İki şey arasındaki farklılıklar ve benzerlikler değerlendirilir.

Sözel hafıza ve konuşma üzerinde kritik rolü vardır.

Duygusal ifadelerin ve duyguların düzenlenmesinde, diğer kişilerin duygularını anlamakta görevlidir. Empati becerisi de frontol lob sayesinde belirir.

Karakter gelişimi burada desteklenir. Duygu kontrolü, hafıza, ifade ve kişilik oluşumu üzerinde etkilidir.

Dikkat düzenlemesi ve odak konusunda görevidir. Frontol lobda sorun olması kişilerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite yaşamasına sebep olabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 01:32:41