Eğitim >> Milliyet Eğitim


Fotosentez Denklemi Nedir? Nasıl Olur?


Link [2022-03-22 18:31:35]



Bitkilerin gerçekleştirmiş olduğu fotosentez, kısacası karbondioksit alıp oksijen üretime durumudur. Bu şekilde dünya çapında belli bir döngü yaşanır ve canlıların yaşamı devam eder. Bu sebepten dolayı fotosentezin devamlı olarak aralıksız bir şekilde gerçekleşmesi önemli bir yer taşıyor.

Fotosentez Denklemi Nedir?

Klorofil taşıyan canlıların Işık enerjisini kullanması suretiyle organik bileşik üretme olayı fotosentez olarak bilinir. Bunu gerçekleştirmek suretiyle aynı zamanda oksijen açığa çıkar ve canlı yaşamı devam eder. Bu şekilde besin üreten canlılar ise fotosentetik canlılar olarak bilinir. Genelde ise bitkiler ile beraber aynı zamanda planktonlar bu işlemi sağlar. Özellikle belli bir denklem doğrultusunda matematiksel kimyasal süreç üzerinde gösterilir;

6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2

Bu şekilde yukarıda görüldüğü gibi karbondioksit ile beraber suyun devreye girmesi üzerinden, sonuç olarak besin ve oksijen açığa çıkar. Dünya çapındaki tüm canlılar ise oksijen tüketmek suretiyle karbondioksit üretir. Böylece yukarıda verilen tepkime ile beraber yapılan fotosentez neticesinde, canlı yaşamını devam edebilmesi için etkin bir döngü oluşturulur.

Fotosentez Denklemi Nasıl Olur?

Fotosentez denklemi genel olarak belli bir girdi ile beraber neticesinde ortaya çıkan çıktı eşliğinde gerçekleşir. Bu bağlamda 6 karbondioksit ve 6 su taneciğin tepkimeye girmesi ile beraber süreç başlar. Bu süreç esnasında güneşin enerjisinden yararlanılır ve aynı zamanda enzim üretimi sağlanır. Sonuç olarak ise fotosentez ile birlikte oksijen ve besin ortaya çıkar. Bitkiler ve planktonlar bu besini kullanırken, oksijeni ise doğaya salar. Özellikle krolofile sahip olan tüm farklı canlılar onu gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Bu canlılar ise genel çerçevede bitkiler başta olmak üzere aynı zamanda bazı planktonlardır.

Fotosentez Denkleminin Önemi Nedir?

Yaşamın devam edebilmesi ve canlı çeşitliliğinin sürdürülebilmesi için fotosentez büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda karbondioksit ve su ile beraber Isı enerjisi üzerinden fotosentez gerçekleşir. Bu kimyasal ve matematiksel denklem neticesinde oksijen ile beraber besin üretimi sağlanır. Oksijeni canlılar kullanır ve daha sonra karbondioksit üretimi ile beraber döngüye katkı sağlar. Bu sebepten dolayı fotosentez ile beraber fotosentez denklemi yaşam için önemli bir yer taşır. Bu yapının en önemli unsuru ise bitkiler ile beraber ayrıca plankton çeşitleridir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 23:31:45