Siyaset >> Milliyet Siyaset


Finlandiya ve İsveç’ten ikna heyeti geldi


Link [2022-05-25 07:52:50]



Aslıhan Altay Karataş - İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bugün gerçekleşecek. Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, İsveç heyetine Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya heyetine ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara başkanlık edecek.

Türkiye istişarelerde İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine verdiği desteğin sonlandırılmasına yönelik somut adım atılmasını isteyecek. Bu çerçevede PKK, FETÖ terör örgütlerinin bu ülkelerdeki yapılanmalarının kapatılması, dernek ve vakıflar üzerinden Türkiye aleyhine yürüttüğü faaliyetlere son verilmesi, terör örgütü elebaşlarının Türkiye’ye iade edilmesi ve savunma sanayi yaptırımlarının kaldırılması başlıkları masada olacak. Görüşmelerde özellikle PKK, YPG ve PYD’nin birbirinden farkı olmadığı vurgulanacak.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin taleplerinin karşılanması halinde iki ülkenin üyeliğinin yeniden değerlendirebileceğine dikkat çekiyor.

Mutabakat istiyoruz

Resmi temaslar için Filistin’e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, uçakta beraberindeki gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya’dan gelen heyetlerle bugün Ankara’da üçlü bir toplantı yapılacağını ifade ederken, konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü telefon diplomasisinde gündeme geldiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Finlandiya ve İsveç heyet göndermek istedi, Cumhurbaşkanımız da ‘Bizim her zaman önceliğimiz diplomasidir’ diyerek bu teklifi kabul etti. Ankara’daki heyet bugün kendi içinde bir değerlendirme yapacak. Taleplerimiz olacak. Temennilerle ilerleyemeyiz. İsveç ve Finlandiya teröre desteği kesmeli, somut adım için yazılı mutabakat istiyoruz” ifadesini kullandı.Çavuşoğlu, üçlü toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılacağı dörtlü formatta bir toplantının da yapılabileceğini kaydetti.



Çok Okunanlar

2024-10-22 20:59:37