Eğitim >> Milliyet Eğitim


Filojiston Teorisi Nedir? Filojiston Kuramını Kim Çürütmüştür?


Link [2022-06-11 13:57:41]



Filojiston, ateşin cisimlerdeki yanma sürecinde ortaya çıktığını savunan bir teoridir. Teorinin asıl amacı paslanma ve yanma süreçlerini açıklamaktır. 1668 senesinde Johann Becher tarafından ortaya çıkmış bir kuramdır.

Filojiston Teorisi Nedir?

Filojiston teorisi ile ateşin yanma olayı sırasında ortaya çıkan bir element olduğu düşüncesi ortaya atılmıştır. İlk kez 1668 yılında Alman simyacı Johann Becher tarafından ortaya atılmıştır. Sonrasında ise 1660 ile 1734 seneleri arasında Georg Ernst Stahl tarafından geliştirilmiştir. Maddelerin yanma sırasında ateş ruhuna sahip olduğu ve ateş maddeden ayrıldığında kül kaldığı savunulmuştur. Teoriye göre insan vücudunda da filojiston olduğu ve nefes alıp verme sırasında vücuttan atıldığı savunulur. Oksijenin bulunmasına kadar filojiston teorisi her alanda kabul görmüş fakat oksijenin bulunmasından sonra teori çürümüştür.

Filojiston Kuramını Kim Çürütmüştür?

Yapılan araştırmalardan sonra zamanla ateşin bir element olmadığı ispatlanmıştır. Ateş, yalnızca oksijenin olduğu ortamda yandığı ve yanma olayına karıştığı anlaşılmıştır. Bu da filojiston teorisinin çürütülmesine sebep olmuştur. Filojiston teorisini çürüten kişi ise yanma olayını açıklayan Lavoisier'dir. Oksijenin bulunması her alanda filojiston düşüncesinin çürümesine sebep olmuştur.



Çok Okunanlar

2024-09-22 13:19:05