Eğitim >> Milliyet Eğitim


Farmakodinamik Nedir, Neyi İnceler? Farmakodinamik Etkileşimler Nelerdir?


Link [2022-02-17 18:51:35]



Bilimin içerisinde var olan insanlar ve ilaç sektörüyle ilgili işler yapan bireyler mutlaka farmakodinamik terimine hakimdir. Farmakodinamik aynı zamanda farmakodinami ismiyle de anılır. Bu terim farmakoloji bilimiyle ilgilidir. Bilim de incelenmesinin kolay olması açısından çeşitli kategorilere ayrılır. Farmakoloji bilimi de bu kategorilerden sadece bir tanesidir.

Farmakodinamik Nedir?

Farmakoloji bilimi her bilim dalı gibi ilaçlardan meydana gelir. Bu ilaçların vücutta yaptığı etkileri inceleyen alt bilim dalına ise farmakodinamik denmektedir. Bilindiği gibi bir ilacın vücuda etki gösterebilmesi ve bu etkinin de incelenebilmesi için ilgili ilacın vücuda alınması gerekir.

Farmakoloji bilimi farmakodinamik terimini yakından ilgilendirmektedir. Bu yüzden de bu bilimin biraz da olsa bilinmesi gerekmektedir. Farmakoloji biliminin bir diğer ismi ecza bilimdir. Canlı organizmaya alınan ilaçların etkilerini incelediği gibi bu ilaçların yapısını da bu bilim dalı incelemektedir.

Farmakodinamik Neyi İnceler?

Farmakodinamik alt bilim dalının az çok neyi incelediğini yukardaki başlığın son paragrafında belirttik. Bu alt bilim dalı farmakoloji biliminin ilaçlarının vücuttaki yani canlı organizmadaki etkilerini inceler. İlaçların vücutta bazı etkileri vardır. Canlı organizma bu ilaçları farklı yollarla alabilir. Vücuttaki tüm hücrelere nüfuz eden ilaçların etkilerini incelemek oldukça önemlidir.

Farmakodinamik Etkileşimler Nelerdir?

Farmakodinamik etkileşimlerde ilaç etkileşim mekanizmalarından bahsedilir. Burada ilacın etkisi söz konusudur. Bu ilaç etki halindeyken başka bir ilaç ile etkileşime girer. Bu etkileşimler bir arada kullanılan ilaçların benzer ya da farklı etkilerinin incelenmesini anlatmaktadır.

İlaçların amacı hastalıkları önlemek ve hastalıkları tedavi etmektir. Aynı zamanda ilaçlar olması muhtemel hastalıkları engellemek için de kullanılır. İlaç aktivesini etkileyen bazı faktörler vardır. Yaş, cinsiyet, kilo, gelişim dönemi, genetik, çevre, psikolojik faktör, bireysel farklılık, var olan hastalık ve tedavi zamanı bu faktörler arasındadır.

Farmakodinamik etkileşim demek ilaç etkileşimi demektir. Bu etki sonucunda etki artabilir, azalabilir veya yeni bir etki ortaya çıkabilir. Etkileşimi oluşturan ilaçla etkileşime uğrayan ilaç bir araya getirilir. Bir ilaç diğer bir ilacın etkisini kalitatif veya kantitatif olarak değiştirebilir.

Farmakodinamik etkileşimin sağlanabilmesi için iki ilacın birlikte alınması gerekir. Bu iki ilacın vücutta aynı zamanda bulunması şarttır. Bu etkileşim istenmeyen veya öngörülmeyen bir şekilde ortaya çıkabilir.

Bazen de iki ilacın birlikte alınması daha yararlı görülür. Bu durumda etkileşim bilinerek ve isteyerek oluşturulmuş olacaktır.



Çok Okunanlar

2024-09-24 15:36:59