Sağlık >> Milliyet Sağlık


Ezber bozan araştırma: İçilen her bir fincan kahve ritim bozukluğunu azaltabilir


Link [2022-07-27 22:36:19]



Saygın tıp dergilerinden Jama Internal Medicine'da yayınlanan araştırmanın detaylarını aktaran Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Eskiden kahvenin içeriğindeki kafeinin, kan adrenalin ve noradrenalin seviyelerini artırarak ve hücre içi kalsiyum metabolizması üzerindeki birtakım etkilerle ritim bozukluğu riskini artırdığı düşünülüyordu. Yaygın inanışın aksine orta düzeyde düzenli kahve tüketimi ritim bozukluğu riskini artırmadığı gibi azaltıyor. 2021'in temmuz ayında Jama Internal Medicine dergisinde yayınlanan ve 390 bine yakın hastanın 4 buçuk yıl takip edildiği bir çalışmada tüketilen ek her bir fincan kahve, yüzde 3 oranında daha düşük ritim bozukluğu riskiyle ilişkilendirildi. Ayrıca bu çalışmada kahve tüketimi ile ritim bozukluğu ilişkisinin, kafein metabolizmasını etkileyen genetik değişikliklerden de etkilenmediği gösterildi” deyip şunları ekledi:

Alıntı Metni

Kahve kolesterolü yükseltir mi?

Kahve ve kolesterol ilişkisini demleme yöntemleri üzerinden anlatan Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Kabaca 4 tip kahveden bahsedebiliriz. Bunlardan birincisi filtre kahve, ikincisi ocakta kaynatılarak yapılan kahveler (Türk kahvesi) ve french press kahve (demlemek için iri çekilmiş kahve), üçüncüsü hazır kahve, dördüncüsü ise espresso ve espresso temelli kahveler (kahve kapsülleri). Kahve, içeriğinde bulunan diterpenler (kahweol, kafestol) aracılığıyla kan kolesterol düzeyini yükseltir. Kahvedeki diterpen miktarını belirleyen en önemli unsur ise demleme yöntemidir. Kolesterol düzeyini artıran diterpenler en az filtre kahvede, orta düzeyde espressoda, en çok kaynatılarak yapılan ve french press kahvelerde bulunur. Espresso tüketimi ve kan kolesterol düzeyi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için yapılan bir çalışmada günlük 3-5 fincan espresso tüketmek, özellikle erkeklerde daha güçlü olmak üzere anlamlı kolesterol artışı ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ocakta kaynatılarak veya french press yöntemiyle yapılan 6 fincan veya daha fazla kahvenin, her iki cinsiyette de kolesterol artışına neden olduğu gösterilmiştir. 6 fincandan fazla filtre kahve ise sadece kadınlarda hafif bir kolesterol artışına neden olmaktadır. Çünkü kağıt ile yapılan filtrasyon işlemi, kolesterol yükseltici içeriklerin kağıtta kalmasına ve bu içeriklerin 30 kat oranında azalmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Kahve tüketmek yaşam süresini uzatır mı?

"508 bin 747 kişi ile Norveç’te yapılan en büyük çalışma, filtre kahve içenlerin filtre olmayan kahve içenler ve hiç kahve içmeyenlere kıyasla daha uzun yaşadıklarını ortaya koymuştur” diyen Doç. Dr. Yiğit Çanga, sözlerine şöyle devam etti:

Alıntı Metni

Kahve ne zaman tüketilmeli?

Peki kahve, günün hangi saatinde tüketilirse faydalı olur? Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Kortizol salınımının çok yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde tüketilmesi genellikle önerilmemektedir. Uyarıcı ve iyi hissettiren etkisinden gün boyu faydalanmak için ilk kahvenin içileceği saat sabah 10 buçuk civarıdır. Uyarıcı etkileri 5 – 6 saat kadar sürebilir, o yüzden uyku sorunu yaşamamak adına akşam en son kahve tüketiminizi uyku saatinize göre ayarlamalısınız. Spordan yarım ya da 1 saat önce kahve içmek performansınızı artırır. Anksiyete ve titreme gibi yan etkilere neden olabilir, çok yüksek miktarda tüketmek tansiyonu yükseltebilir” diyerek sözlerini tamamladı.



Çok Okunanlar

2024-11-05 11:42:17