Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


EYT’de prim mutabakatı


Link [2022-12-02 07:02:19]



Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışma takvimi, dün işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan toplantıyla belirlendi. Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 7 Aralık’ta, ikinci toplantısı 14 Aralık’ta yapılacak.

‘Tebessümrakamı’

Bakanlıktaki toplantıya katılan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için, “Arzu etmediğimiz bir rakam olursa o masada olmayacağız. Toplumu tebessüm ettirecek bir rakam çıkarsa imza atalım. Asgari ücret maalesef geçim ücreti oldu. Asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar oluyor. Onun önüne geçmek lazım” diye konuştu.

‘Son geceye kalmasın’

TİSK Başkanı Akkol ise işverenler olarak asgari ücrette istikrarlı ve dengeli bir rakam için ellerini taşın altına koyacaklarını belirterek şunları söyledi:

“İşverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız. 31 Aralık’ın son gecesine kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Toplantılar uzun geçiyor. Komisyon detaylı verilere görüşlere bakıyor.”

Prim farkı kalkacak

Akkol, ayrıcaEYT’de de emekli çalışanlar ile emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkının giderilmesi konusunda anlaşıldığını da duyurdu. Akkol şu bilgileri verdi:

“İşverenlere ilave maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek. İşletmelerin büyümesi önemli. EYT konusunda hem çalışanların hem de işverenlerin beklentisini karşılayacak çözümlere ihtiyacımız var. İşverenlerin beklentileriyle ilgili kapsamlı çalışmayı bakanımıza sunduk. Emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızın işverene maliyeti artıyor. Yüzde 80’in üzerinde iş hayatına devam etmek istiyor. İşverenler de büyük oranda devam etmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz. Emeklilerle normal çalışalar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Bunun müjdesini bakan az evvel paylaştı.”

Kıdem tazminatları için işverene kredi

Akkol,EYT’lilere ödenecek kıdem tazminatı için işverenlere kredi desteği verileceğini bildirerek şöyle konuştu:

“Emekli olacak çalışanların aynı anda, hatta aynı günde emekli olması durumunda işverenler için çok ciddi bir finansman problemi doğması söz konusu. Yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün kıdem tazminatının alınması durumunda bir finansman sıkıntısı içine girme durumu. Bu durumda da çalışanın mağdur olma ihtimali var. Sayın bakanımız az evvel yine müjdeyi verdi,Hazine ve Maliye Bakanı’mızın da destek olduğunu ifade etti. Kredi Garanti Fonun’dan (KGF) işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini az evvel aldık. Kıdem tazminatları ile ilgili çok uygun kredi faiziyle bu anlamda işverenlere destek olunacak. Kıdem tazminatları da çalışanlara gidecek.”



Çok Okunanlar

2024-09-20 12:36:01