Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


‘EYT’de en kapsamlı çalışmayı yapıyoruz’


Link [2022-12-09 20:28:19]



AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA-Bakanlığının 2023 Bütçesi’nin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde konuşan Bilgin, özetle şunları söyledi:

ASGARİ ÜCRET: Geçen sene enflasyon rakamları büyük ölçüde önemsiz hale getirdi. Toplamdayüzde 80’in üzerinde bir artış yaptık. Ancak enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri gerilemiştir. Bunun için yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz başladı. İşçi ve işveren sendikaları ve bizim oturduğumuz üçlü bir masada bu görüşmeler devam ediyor. Asgari ücret çalışmaları başlamadan önce bir araştırma yaptırdık. Ortalama kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı; 8 bin TL’nin üzerinde. Önümüzdeki dönemde asgari ücretle ilgili konuşulan çeşitli rakamlar var. Ama benim komisyon çalışmaları sürerken bir rakam telaffuz etmem yakışık almaz. Sık sık asgari ücretli çalışanların oranının yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor; bu doğru değil. Asgari ücretlilerin oranı yüzde 38 küsur. O da küçümsenecek bir rakam değil, ciddiye almamız lazım.

SÖZLEŞMELİYE KADRO: Kamuda 32 tür sözleşmeli personel var. Bunların hepsini toplayıp disiplin altına alıyoruz. Öğretmenler hemen kadroya geçiyorlar; bizim çalışmamız öyle. Kimler var bunun içinde? Sözleşmeli hemşireler, aile hekimliği çalışanları, üniversitede çalışan 50/D’li asistanlar, sağlık çalışanlarımız, sanatçılarımız var. Bütün bunları kapsama aldık. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı şu anda gündemde. Çalışmamız teknik olarak bitti. İrade, Meclis’in iradesidir.

EYT’DE ENDİŞE OLMASIN: ‘EYT meselesi ne olacak, niye uzadı?’ diye soruluyor. Herkesi dinlemek zorundayız. En son odaları dinlemeye başladık. Bu mesele doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. Bir de mali yükü var. Yaş sınırı, başka teklifte bulunanlar, şunu öteleyin diyenler oluyor. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman… Ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmasın. Asgari ücrette emekçilerimizden yana tavır alacağız. Sözleşmeli personel meselesini en geniş kapsamla çözüyoruz. EYT meselesi de gündeme geldiğinde aynı kapsayıcılıkta olacaktır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 01:17:11