Eğitim >> Milliyet Eğitim


Eylem Araştırması Nedir, Nasıl Yapılır? Eylem Araştırması Özellikleri Nelerdir?


Link [2022-07-26 03:20:19]



Belli bir sorun karşısında çözüm bulmaya yönelik, analiz etme ve veri toplama ile yapılan araştırma eylem araştırmasıdır. Bu konuda araştırmacı hem kendisi bireysel olarak hem de farklı araştırmacılarla ortak şekilde bunu yürütebilir.

Eylem Araştırması Nedir?

Uygulayıcının direkt olarak kendi araştırması veya bir araştırmacı ile gerçekleştirdiği, analiz etme ve veri toplama araştırması eylem araştırması olarak bilinir. Bu konuda pek çok farklı kriter süreç içerisinde yer alır ve aşamalı şekilde tamamlanır. Özellikle sorunu çözme odaklı ele alınan bir araştırma türüdür.

Eylem Araştırması Nasıl Yapılır?

Uygulama sürecine bağlı olarak sorunların ortaya çıkarılması, ayrıca var olan bir sorunu anlama ve çözme yöntemi kapsamında eylem araştırması yapılır.

- Problemin tanımlanması

- Veri toplama

- Veri analizi

- Sonuçların değerlendirilmesi

- Bir sonraki eylem planının hazırlanması

Bu şekilde yukarıda verilen aşamalar ve kriterler doğrultusunda eylem araştırması ele alınır ve uygulanır.

Eylem Araştırması Özellikleri Nelerdir?

Eylem araştırmasının en önemli özellikleri içerisinde sistematik olması gelir. Aynı zamanda araştırmaya bir yanıt ile başlanmaz. Diğer yandan karmaşık ve ayrıntılı olması gerekmeden işlemler gerçekleştirilebilir. Bununla beraber veri toplamaya başlamadan önce araştırmanın etkin biçimde yapılması önemlidir. Böylece hem bireysel hem de başka bir araştırmacı ile gerekli olan eylem araştırması aşamalı biçimde yapılır.



Çok Okunanlar

2024-09-21 16:55:40