Siyaset >> Milliyet Siyaset


Erdoğan'dan Yunan gazeteciye şok cevap: Bir gece ansızın gelebiliriz


Link [2022-10-06 22:04:14]



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi için bulunduğu Prag'da kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan zirvenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Sözlerimin hemen başında Çek Cumhuriyeti makamlarına ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum. Kritik bir dönemde icra edilen bu önemli zirveyi az önce tamamladık. Türkiye'nin birliğine katılım sürecindeki görüşlerimizi muhattaplarımıza bizzat aktardım. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bulgaristan ve İspanya ile görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerde ikili konuları Avrupa'nın geleceği ve güvenliği dahil meseleleri masaya yatırdık.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME

Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum. Zamanlama olarak önemli buluyorum. Bu platformun, üyelik sürecimize halel getirmesini asla kabul etmeyeceğimizi vurguladık. AB'nin karşılaştığı meydan okumaların üstesinden gelinmesinde ve birliğin uluslararası rolünün yeniden tanımlanmasında Türkiye'nin yeri doldurulamaz.

Türkiye'nin önüne çıkarılan engellerin adil olmadığının, bu durumun AB'nin menfaatlerine de zarar verdiğinin altını çizdik. Bu konuda daha vizyoner kararların alınması gerektiğine inanıyoruz. Yaşanan gelişmeler Türkiye'nin birlik için anahtar bir ülke olduğunun altını çiziyor. Zirvede bu husus muhattaplarımızca da teslim edilmiştir.AB'nin, bazı ülkelerin çıkarlarına ve ihtiraslarına teslim olmadan Türkiye'yle birlik ilişkilerini katılım perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz.

Content Video - Prag'da tarihi zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

TAHIL SEVKİYATI

Rusya-Ukrayna savaşındaki uzlaştırıcı rolümüz takdirle karşılanıyor. Savaşın ilk gününden itibaren akan kanı durdurmak için çok büyük çaba sarf ettik. Tahıl koridorunun açılması ve esir takasının sağlanmasını önemli bir diplomatik başarı olarak görüyoruz. 6 milyonun üzerinde tahıl ve gıda servikatı gerçekleşti. Tahıl sevkiyatının önümüzdeki dönemde de sevkiyatı tüm Avrupa'nın ve dünyanın yararına olacaktır.

Tabi bu arada Rusya'dan Gübre'yi ihtiyacı olan ülkere göndermenin çabasında olacağız. Türkiye'nin her iki tarafla da konuşabilen bir konumda bulunmasının değeri daha iyi anlaşılıyor. En kötü barışın bile savaştan daha iyi olacağına inanıyoruz. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Kimseyle hiçbir komşumuzla gerilim istemiyoruz.

Kalıcı bir çözüm için Kıbrıs adasındaki gerçeklerin kabulu gerekiyor. Biz bu hakikatler ışığında adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak AB ile üyelik sürecini ilerletmek için iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

SORU-CEVAP

(Paşinyan ile görüşme) Özel temsilcilerimiz vasıtasıyla görüşmeler devam ediyor. Biz de kendisiyle görüşmemizi samimi bir havada gerçekleştirdik. Bazı talepler söz konusu oldu. Gerek özel temsilciler gerek bakanlarımıza görevlendirmeleri yaptık. Bakanlarımız birbiri ile görüşecek. Çıkan neticeye göre adımımızı atacağız. Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkileri bir an önce ısıtalım ve bu işi çözelim istiyoruz.

Alıntı Metni

"MİÇOTAKİS KONUŞMAMDAN RAHATSIZ OLDU"

(Yunanistan ile ilgili soru üzerine) Bu akşam yemekte konuşmam vardı. Beyefendi rahatsız olmuş. Adaba terstir aslında, orada çıktı bir konuşma yaptı. Kimden aldı izni bilmiyorum. Kendisine ağır gelecek şeyler söylediğimizi söyledi. Aslında ağır şeyler değildi. Politikaları yalan üzerine kurulu.Bizim şu an itibariyle Yunanistan ile görüşeceğimiz bir şey yok. Dürüst değiller. Kıyıdaş ülkeler bir araya gelelim dediğiniz zaman yanaşmazlar. Ama Türkiye'den adım bekliyorlar. Araya birçok ülkeyi sokuyorlar. 'Kendisine sizin bir yerlerden izin almanız gerekiyor izin almadan konuşamazsınız.' dedim. Benim 2 ayım kaldı zaten bu işi görüşelim konuşalım gibi laflar etti.

ESAD İLE GÖRÜŞME OLACAK MI?

Şu an böyle bir şey söz konusu değil. Ama mümkün değildir gibi bir ifade kullanmam da. Vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin başkanıyla da görüşme yoluna da gidebiliriz. Alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Bizim bütün arzumuz terör gruplarının buradan arındırılması. Geri dönüşü hızlandırmanın adımlarını atıyoruz. 550 bin Suriyeli topraklarına döndü. Başta ABD olmak üzerede terör örgütlerine silah, araç, gereç takviyeleri yapılıyor. ABD yetkilileri ile görüşecek, Suriye'nin kuzeyini arındırmalarını istiyoruz. Takipçisiyiz.

YUNAN GAZETECİYE ŞOK CEVAP

Yunan gazetecinin 'bir gece ansızın gelebiliriz dediğinizde Yunanistan'a saldırıda bulunabiliz mi demek istiyorsunuz? sorusu üzerine Erdoğan şu ifadeleri kullandı: Yani konuyu anlamışsın aslında bu sadece Yunanistan için geçerli değil bizi rahatsız eden bize saldıran hangi ülke olursa olsun onlara karşı bizim cevabımız bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu böyle bilmeleri ve anlamaları lazım. Şu an itibariyle siz anladığınıza göre herhalde onlar da anlamıştır.

MACRON'A 'SEN DE GEL' DAVETİ

Gelecek öyle dedi. Hangi mevsimde geleyim dedi. G20'den sonra geleyim dedi ama gelirken hanımla birlikte gel dedik. Latifemizi de yaptık tabi. Hanımlar iyi anlaşıyor ama biz seninle anlaşamıyoruz dedik.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Sanna Marin ile görüşmemiz iyi geçti. Kendisine, Finlandiya ile ilişkilerimizin İsveç'e göre daha farklı olduğunu söyledim. Finlandiya terörün kol gezdiği bir yer değil ama İsveç öyle. Finlandiya İsveç konusunda NATO'nun bir karar vermedi gerekiyor. İsveç'te terör örgütlerinin yürüyüşleri devam ettikçe bizim tavrımız olumlu olmayacaktır.

"PUTİN İLE TELEFON GÖRÜŞMEMİZ OLACAK"

Her kesimle görüşen tek lider benim. Azov taburlarıyla alakalı 200 esir değişimi yaptık. Ailelerini ülkemize aldık. Şu anda bizim misafirimiz. Tahıl ve gübre sevkiyatını da önemsiyoruz. Kısa zamanda da bir netice çıkayaracağız. Yarın Putin ile bir telefon görüşmemiz olacak. Bunların değerlendirmesini yapacağız.

Erdoğan ve Paşinyan'dan kritik görüşme Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Prag'da baş döndüren diplomasi trafiği Erdoğan'dan Macron'a: Gel seni de alalım

Çok Okunanlar

2024-09-21 05:50:55