Siyaset >> Milliyet Siyaset


Erdoğan yarın Ukrayna’ya gidiyor


Link [2022-08-17 10:48:19]



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin daveti üzerine yarın Lviv’e günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katılımıyla 3’lü zirve yapılması planlanıyor.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ukraynalı mevkidaşıyla yapacağı görüşmelerde stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle değerlendirilecek.

Barış için umut ışığı

Ziyaret sırasında ayrıca, Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in iştirakleriyle üçlü bir görüşme gerçekleştirilmesi de öngörülüyor. Söz konusu görüşmede Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar ele alınacak.

Putin ile görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ağustos’ta da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti. Görüşmede Putin, BM ve Türkiye’nin aracılığı sayesinde Ukrayna tahıllarının Karadeniz limanlarından sevkiyatını başlatmak konusunda başarılar elde edildiğine dikkat çekmiş ve katkılarından ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmişti. Erdoğan ise, Rusya dönüşü yaptığı açıklamada “Ukrayna’daki savaşın kazananı olmayacağını başından beri vurguluyorum. Sahadaki sıkıntılara rağmen krizin müzakere masasında çözüleceğine olan güçlü inancımı da koruyorum. Sayın Putin’e, Sayın Zelenskiy ile görüşmesine ev sahipliği yapabileceğimizi bir kez daha hatırlattım. Karadeniz’den komşumuz Rusya’yla diyaloğumuzu, bölgesel ve küresel barışa katkı sunmak maksadıyla her alanda ilerletmeye devam edeceğiz” demişti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de, dün yaptığı açıklamada Guterrres’in Zelenskiy’nin daveti üzerine Lviv kentine gideceğini söyledi. Guterres’in Lviv’de Zelenskiy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile üçlü bir görüşme yapacağını belirten Dujarric, Genel Sekreter’in 19 Ağustos’ta Odessa kentine geçeceğini ifade etti. Dujarric, Guterres’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Ukrayna ziyaretinin ardından 20 Ağustos Cumartesi günü Ukrayna tahılının sevkiyatı için İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret edeceğini de bildirdi.



Çok Okunanlar

2024-09-22 12:32:30