Siyaset >> Milliyet Siyaset


Erdoğan ile Zelenskiy'den 'esir takası' görüşmesi


Link [2022-09-28 15:46:19]



İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Rusya-Ukrayna arasındaki esir değişimini başarıyla sonuçlandırmış olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik mutabakatın işlediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer bir yaklaşımın Zaporijya Nükleer Santrali bağlamında da sergilenebileceğini, santralin çevresinde askerden arındırılmış bir bölgenin tesisi yönünde gerekli arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık teklifinin geçerli olduğunu dile getirdi.

Ukrayna’nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesinin diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın barışçıl müzakereler yoluyla çözümü için gereken her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Erdoğan devreye girdi, esir takası gerçekleşti

ERDOĞAN'DAN 'ESİR TAKASI' AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı ve esir takası ile ilgili yöneltilen soruya yanıt vermişti.

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Türkiye önemli bir rol oynadı

Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak attığımız bu adımda tabi öncelikli tahıl koridoru meselesi. Ardından girişimleri başlattığımız esir takasıyla ilgili süreçte hamdolsun dört milyon tonu aşan bir tahıl koridorundan gidişler oldu. Hala devam ediyor. Burada bizim şu andaki önemli adımlarımızdan bir tanesi Rusya tarafından gelecek olan tahıl. Şu ana kadar gelenler daha çok Ukrayna. Şimdi Rusya'yı da başlattığımız andaki en önemlisi gübre nakli meselesi. Bunu da başlattığımız anda özellikle fakir ülkelere, az gelişmiş ülkelere bu gübre naklini yapmamız onları da ciddi manada hareketlendirecektir.

Burada üzerinde ısrarla durduğumuz konu esir takasıydı. Esir takasında da iki yüz ismin üzerinde durmuştuk. Bu iki yüz ismin hepsi de bizde mevcut. Bunlar tamamıyla bizim misafirimiz, bizim kontrolümüzde bunların içerisinde bir tanesi Sayın Putin'in ısrarla üzerinde durduğu bir isimdi. Bu ismi de biz Rusya'ya gönderdik. Şu an itibariyle de bu süreci kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bizdeki misafirlere de sahip çıkıyoruz." ifadelerine yer vermişti.



Çok Okunanlar

2024-09-21 10:49:17