Eğitim >> Milliyet Eğitim


Epitel Doku Nedir, Nerede Bulunur? Epitel Doku Görevleri Nelerdir?


Link [2022-07-04 19:00:20]



Örtü doku olarak da bilinen epitel doku çok sık sekilde bulunan epitel hücrelerden meydana gelmektedir. Fiziksel darbelerin, kimyasalların ve mikrobik etkenlerin yaratacağı hasarlara karşı vücudu koruyan dokudur. Salgı bezleri, kan damarlarının iç yüzeyleri epitel dokulardan oluşmaktadır. Duyu epitelleri ise sinir hücreleri vasıtasıyla beyne sinyal göndermede rol oynarlar.

Epitel Doku Nedir, Nerede Bulunur?

Hücreler arası boşluğun çok az olduğu epitel dokular epitel hücrelerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Epitel dokular; örtü epiteli, salgı veya bez epiteli, duyu epiteli olmak üzere ana kategorilere ayrılmaktadır. Epitelyum, örtü doku isimleriyle anılmasının sebebi vücudun hem içini hem dışını kaplamasından dolayıdır. Salgı epiteli ise vücudun hayati işlevlerini yerine getiren endokrin ve ekzokrin bezlerinden oluşur. Epitel dokuların bulunduğu yerlere verilecek başlıca örnekler şunlardır:

Sinirsel iletimi sağlayan duyu epitelleri iç ve orta kulakta,

Tat duyusunu algılayan dil epitelleri dilde,

Böbreklerde,

Akciğerlerde,

Sindirim, boşaltım ve solunum sistemlerinde,

Kan damarlarının iç yüzeylerinde,

Üreme organlarında.

Epitel Doku Görevleri Nelerdir?

Epitel dokuların görevleri başlıca 3 kategoride toplanabilir.

Koruma: Epitel hücrelerin çok sık olması sayesinde vücudu koruma özelliğine sahiptir.

Emme: Sindirim sisteminde epitel dokular bulunur. İnce bağırsakta yapılan emilimlerin bazıları epitel hücreler vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

Salgılama: salgı bezleri epitel dokulardan oluşmaktadır. Süt, terleme, gözyaşı benzeri salgılar epitel hücreler tarafından salgılanır.

Duyu Alımı: Duyu epitelleri sinirlere alınan duyuların iletilmesini sağlar.



Çok Okunanlar

2024-09-22 07:59:45