Eğitim >> Milliyet Eğitim


Enzim Nedir, Ne İşe Yarar? Enzimleri Görevleri Nelerdir?


Link [2022-02-26 10:31:29]



Enzim, özellikle biyoloji alanının ilgi noktalarından bir tanesidir. Aynı zamanda sağlık alanında da adından sıkça söz ettirmektedir. Vücut için oldukça önemli olan ve hatta hayati değer taşıyan enzimlerin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak oldukça yararlı olacaktır.

Enzim Nedir?

Enzim bir biyomoleküller yapıdır. Yani vücudun sağlıklı bir yaşamı devam ettirmesi isin gerekli olan bir organik maddedir. Organik denmesinin sebebi ise vücut tarafından üretilmesidir. Kısaca enzimi, organik yapılı ve geneli protein yapısından oluşan, kimyasal tepkimelerin hızını artıran madde olarak açıklayabiliriz.

Enzim Ne İşe Yarar?

Enzimler protein yapılı birer katilazörlerdir. Kimyasal tepkimelerin hızını artırmaya yarar. Ayrıca canlının yaşamını sürdürmesi ve reaksiyon enerji dengesinin sağlanması yönünde önemli bir görevi vardır. Cansız ortamda da görevlerini idame ettirme özelliğine sahiptir. Sürekli olarak bir reaksiyon içinde bulunurlar yani sürekli olarak hücre içi hız tepkimelerinin oluşmasını sağlar.

Enzimlerin Görevleri Nelerdir?

Enzimlerin başlı başına aslında tek bir görevi bulunmaktadır. Buda vücut içerisinde oluşan reaksiyonları dengelemektir. Ancak reaksiyon dengeleme görevi vücudun durumuna göre ve enerjiye göre değişmektedir. Enzimlerin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Vücut içerisinde bulunan reaksiyon hızlarını canlının sağlığı için uygun hale getirmek

- Bir reaksiyonun yani tepkimenin başlaması için gerekli olan aktivasyon enerjinin düşürülmesini sağlamak

- Bir reaksiyon sonucu oluşan enerjinin canlıya zarar vermesini engelleyecek şekilde enerji kontrolünü sağlamak

- Hücre içinde yaşanan tepkime hızlarını ölçerler.



Çok Okunanlar

2024-09-24 11:42:12