ÖNDER YILMAZ Ankara - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ocak-Ekim döneminde bütçeden 91.6 milyar TL harcama yapılan Kur Koruma Mevduat(KKM) uygulamasında kasım ve aralık ayında herhangi bir aktarım yapılmadığını açıkladı. Nebati, enflasyonun kasımdan itibaren gerilemeye başladığını belirterek, “Enflasyonun her ay düşeceği, patikaya girildi” dedi.
Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi üzerindeki konuşmasında özetle şu mesajları verdi:
DÜNYADA 11. EKONOMİ: Satın alma gücü paritesine göre 2002’de 730 milyar dolar olan GSYH 2021’de 2,95 trilyon dolara çıkmıştır. Türkiye bu dönemde 7 basamak yükselerek dünyanın en büyük 11. ekonomisi olmuştur. 2022 yılında yüzde 5 büyüme performansıyla Türkiye, OECD ve G-20 ülkeleri arasında en üst sıralarda yer almaya devam edecektir.
46 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ: İhracat, kasım itibarıyla yıllık 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Turizmde de ayrı bir başarı hikâyesi yazıyoruz. Türkiye, en çok ziyaretçi çeken 4. ülke konumundadır. 2022 yılında 51 milyonun üzerinde ziyaretçi ve 46 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz. İthalat ise yüksek enerji fiyatları sonucunda yıllık 360 milyar dolara ulaşmıştır.
ALIM GÜCÜ KORUNACAK: Enflasyonla mücadeleyi en önemli önceliğimiz olarak görüyoruz. Vatandaşlarımızın enflasyona karşı alım güçlerini korumak için gelir ve harcama politikalarını son derece etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yıllık enflasyon, kasım ayındaki zirvesinden gerilemeye başlamıştır. Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ve diğer politikalarımız sayesinde Türk Lirası’nda sağladığımız istikrarlı seyir bu sonucun alınmasında etkili olmuştur. Önümüzdeki dönemde, küresel emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle birlikte gerek tüketici gerek üretici enflasyonunda düşüşler devam edecektir. Enflasyonun her ay düşeceği, patikaya girildi.
KKM’NİN BÜTÇEYE MALİYETİ: Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları, ülkemizde finansal istikrarın korunmasında son derece etkin bir rol oynamıştır. Şu an, 2.2 milyon mudiimiz yaklaşık 1.5 trilyon liralık tasarrufunu bu hesaplarda değerlendirmektedir. KKM’nin maliyeti giderek azalıyor. Ocak-Ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91.6 milyar TL harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile kasım ve aralıkta şu ana kadar bütçeden herhangi bir aktarım yapılmamıştır.
MERKEZ REZERVİ: Merkez Bankası toplam brüt rezervi yıl sonundaki 111 milyar dolar seviyesinden bugün 125 milyar dolara yükselmiştir.
CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK: EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürütüyoruz. Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır.
2024-11-05 14:35:45