Eğitim >> Milliyet Eğitim


Endüktans Nedir, Ne İşe Yarar? Endüktans Nasıl Hesaplanır?


Link [2022-06-02 20:18:18]



Endüktans, enerjinin manyetik alan olarak depolanabilme yeteneği olarak ifade edilebilir. Enerjinin depolanabilmesi için ise bir endüktöre ihtiyaç bulunmaktadır. Endüktör, endükleme işini yapan devre elemanı olarak ifade edilebilir.

Endüktans Nedir, Ne İşe Yarar?

Endüktans, iletken bir elemanın içinden geçen akımdaki değişikliklere karşı çıkması şeklinde ifade edilebilir. İletken bir eleman olarak ise genel olarak bobin kullanılmaktadır. Bobin ise üzerinden akım geçtiğinde manyetik alan içinde enerji depolayan bir devre elemanı olarak bilinmektedir. Endüktans, enerjinin manyetik olarak depolanmasına imkan sağlamaktadır. Endüktans hesaplanabilmesi için ise endüktans formülünün kullanılması gerekmektedir.

Endüktans Nasıl Hesaplanır?

Endüktans bir endüktörün enerji depolama kapasitesi olarak ifade edilebilir. Endüktans hesabında ise;

1 mili Henry = 1mH = 10-3 H ya da 1H = 103 mH

1 mikro Henry = 1µH = 10-6 H ya da 1H = 106 µH değerlerinin kullanılması gerekmektedir.

Endüktans hesabında endüktansı etkileyen bir takım değerler olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle; sarım sayısı, sargı tipi, bobinin çapı, nüvelin cinsi, bobinin biçimi, tel kesiti ve sarımlar arası aralık olarak ifade edilebilir. Endüktans işlemi için endüktör kullanılması gerekmektedir. Enerjinin depolanabilmesi için ise endüktör kullanılması gerekir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:29:27