Sağlık >> Milliyet Sağlık


Endoskopi Sonrası Nasıl Beslenmeli? Endoskop, Sonrası Ne Yenir, Ne Yenmez?


Link [2022-07-07 07:24:48]



Mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağında ortaya çıkan rahatsızlıkların teşhisinde bazen de tedavisinde kullanılan endoskopi kullanılır. Endoskopi, ucunda bir kamera ve ışık bulunan esnek bir tüpten oluşur. Bazı durumlarda, biyopsi yapmak için endoskopa özel farklı aletler de eklenebilir.

Endoskopi Sonrası Nasıl Beslenmeli?

Endoskopi sonrasında nasıl beslenmek gerektiği pek çok hasta tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Mide ile ilgili bir durum ortaya çıktığı zaman bu işlemden sonra hastaların nasıl besleneceği ve neleri tüketip neleri tüketemeyeceği hakkında çeşitli araştırmalar yapılıyor.

Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir. Aksi takdirde midede şişme ve bulantı gibi bazı durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü hastanın midesi bulanabilir ve yediklerini kusabilir.

Endoskopi Sonrası Ne Yenir?

Hastalar endoskopiden en az 2 saat sonra sağlıklı beslenme kurallarına dikkat ederek sulu besinler tüketmeye başlayabilir. Bu işlem sonrasında en az 4 – 5 saat midede şişkinlik ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Endoskopi Sonrası Ne Yenmez?

Endoskopi sonrasında midede şişkinlik ve gaz sorunları yaşanabileceği için bir süre ağır ve çok katı besinleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Dolayısıyla da mide rahatsızlığı olan kişilerin endoskopi sonrasındaki diyetlerinde de dikkatli olmaları gerekir.



Çok Okunanlar

2024-09-20 08:27:53