Romatizma çeşitli eklem, kemik ve kas ağrılarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Pek çok ağrıya neden olan romatizma kişilerin günlük sosyal yaşantılarını da olumsuz etkilemektedir.
En Tehlikeli Romatizma Hastalıkları Hangileridir?
Vücudumuzun her yerindeki eklemlerde kemiklerde veya kaslarda romatizmalar oluşması mümkündür. Bu ağrılar çoğu kişinin dikkatini çekmemektedir. Fakat ilerlediği zaman dayanılması çok zor ağrılara sebep olmaktadır. Özellikle iltihaplı romatizmalar her yaşta görülebilmektedir. kronikleşmesi sebebiyle de dikkat edilmesi gereken sağlık problemleri arasında yer almaktadır.
İltihaplı romatizmalar ile yaşlılık romatizmaları sıklıkla karıştırılmaktadır. Fakat iltihaplı romatizmalar çok tehlikeli olmakta ve bağışıklık sistemini tehdit etmektedir. Böylece zamanla kalıcı hasarlara neden olmaktadır. İltihaplı romatizmalar gençlerde de sıklıkla görülmektedir.
Tıp dilinde Romatoid denilen iltihaplı romatizmalar basite alınmaması gereken romatizma çeşitlerinden birisidir. Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan iltihaplı romatizma vücudun kendi kendine saldırması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Tehlikeli Romatizma Çeşitleri
Sıklıkla eklem yakınmaları romatizma olarak bilinmektedir. Fakat eklem ağrıları dışında pek çok belirtileri bulunmaktadır. Romatizma çeşitleri oldukça çeşitlidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. En sık görülen romatizma hastalıkları şunlardır:
- Osteoartrit: En sık görülen eklem hastalığıdır. Eklem kıkırdağının yapısının bozulması ve zamanla kaybolması bu hastalığa sebep olmaktadır. Kanda iltihap göstergelerinde artışa neden olmamaktadır. Bu nedenle iltihaplı olmayan romatizma olarak bilinir.
- Romatoid Artrit: İltihaplı romatizma olarak bilinmektedir. Hastalık eklemler haricinde iç organları da etkilemektedir. Bu nedenle oldukça önemli bir romatizma çeşididir. Bu hastalık en çok iki el bileği ve eklemleri etkilemektedir. El dışında ayak bilekleri, dirsek, omuz ve dizler de çok fazla etkilenmektedir. Bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Erken tanı yapıldıktan ve tedavi uygulanmaya başladıktan sonra şekil bozukluğu ve fonksiyonel kaybı gelişme riski de azaltmaktadır.
- Ankilozan Spondilit: İlerleyici bir romatizmal hastalıktır. Bu hastalıkta kişiler öne doğru eğilmekte ve bel bükmekte zorlanmaktadır. Omurgayı etkileyen bu hastalık diğer eklemleri, kiriş ve tendon denilen kasların kemiklere yapıştığı bölümü çok fazla etkilemektedir.
Behçet hastalığı: Ağızda ve cinsel bölgede ağrılı yaralar, göz iltihabı ve deri bulguları ile seyreden bir hastalık olmaktadır. Hastalık deri ile sınırlı zannedilse de genç erkeklerde bacaklarda ve akciğer başta olmak üzere damar tutulumu ve beyin tutulumu yapmaktadır.
2024-11-06 04:28:24