Yazarlar >> Milliyet


En büyük hayali ‘yeraltı müzesi’


Link [2022-06-27 21:06:09]



“En büyük hayalinin ‘yeraltı müzesi’ olduğunu söyleyen” Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Milliyet’e açıklamalarda bulundu.

İzmir’e görevim gereği sık gelir giderim. Ancak Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile ilk kez tanıştım. Sakinşehir’in başkanı yaptığı çalışmalarla ilgili bilgileri ard arda sıralamaya başladı. İlçedeki yatırım ve projelerini anlatırken heyecanlı gördüm. En büyük hayalinin ‘yeraltı müzesi’ olduğunu söyledi Yetişkin. Konuyuaçtı, ayrıntılarını paylaştı. “Bu projeyi Tunç Başkanla paylaştım. Gemi verecekti, biz de onun üzerine tank ve uçak koyup batıracaktık. Ama beklemediğimiz bir durumla karşılaştık, izin çıkmadı. Biz de, ‘O zaman gemiyi batıralım’ dedik. Her türlü çalışmamızı yaptık, bekliyoruz. Kentimize turist geliyor ancak döviz girdisi sağlayacak yabancıların gelmesini istiyoruz. Bu projeyi bu yüzden çok önemsiyorum” dedi. İlçelerindeki mavi bayraklı plaj sayısını her geçen gün artırdıklarını, iki plaj daha ilave ettiklerini söyleyen Yetişkin, en uzun sahile sahip Ürkmez’de deniz festivali düzenlemeyi düşündüklerini kaydetti, “Yetiştirebilirsek 14 Ağustos’ta bu etkinliği hayata geçireceğiz” dedi. Yaz sezonunda nüfuslarının 400 binlere ulaştığını, en büyük sıkıntının içme suyu olduğunu söyleyen Yetişkin, şöyle devam etti: “Şimdi içme suyu şebekesini değiştiriyoruz. 50 yıl kullanabileceğimiz borular döşeniyor. Özellikle Başkanımız Tunç Soyer ile diyaloğumuz çok iyi. Birçok problemi yazışmadan birlikte çözebiliyoruz” dedi.

‘Tercih edilen bir ilçeyiz’

Başkan Yetişkin, sözlerine şöyle devam etti: “Citta-slow, kooperatifler, temiz gıdaya erişim, kültür-sanat faaliyetleri gibi fırsatlar Seferihisar’ı bir cazibe merkezi haline getirdi. Özellikle büyükşehirlerin trafiğinde, yoğunluğunda, koşturmacasında yaşamakta zorlanan insanların tercih ettiği bir ilçe olduk.

Seferihisar Belediyesi olarak devam eden projelerimiz ve hizmetlerimizin yanında üç temel vizyonumuz var. Birincisi, sürdürülebilir yöntemlerle vatandaşı ekonomik krizden korumak. İkincisi, yerel üreticiyi ve özellikle genç çiftçileri desteklemek. Üçüncüsü ise kültür odaklı bir turizm. Bu üç ana vizyonumuzu gelişen bir Seferihisar bilinciyle planlamakta ve sürdürmekteyiz. Sizin de bildiğiniz gibi pandemi hayatımızı çok etkiledi. Biz elbette belediye olarak bu süreçte hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için sosyal yardımlarımızı ve sosyal belediyecilik kapsamında evde sağlık hizmeti, evde temizlik, yaşlı bakımı gibi faaliyetlerimizin kapsamını artırdık. Fakat bunlar yoksulluğu önleyici hizmetler değil. Biz toprağı bereketli bir ilçeyiz.

10 liraya alınıyor

Mandalinası, zeytini, lavantasıyla ünlü bir yer Seferihisar. Öte yandan, birçok tarımsal ürün de yetiştiriliyor. Ekonomik krizde vatandaşın en büyük problemi temel gıda ürünlerindeki yüksek fiyat artışları oldu. Biz kurduğumuz farklı modellerle üretici ile tüketici arasında bir köprü olmaya çalışıyoruz. Yerli üreticiyi destekleyip, ürünlerini üretici pazarlarında, belediyenin marketi olan Halk Market’te satmasını sağlıyoruz. Böylelikle hem üretici ürününü satacak yer bulabiliyor hem de tüketici nitelikli gıdaya ucuza erişmiş oluyor. Böylelikle Türkiye’nin enflasyonu ile Seferihisar’ın enflasyonu bir olmuyor. İstanbul’da 40 liraya alınan sebzeyi bir Seferihisarlı 10 liraya alabiliyor pazardan. Son olarak Seferihisar Dayanışması adında bir kampanya başlatıyoruz. Hazırladığımız web sitesi üzerinden ihtiyaç sahibi ile yardımsever kişileri anonim bir şekilde buluşturduğumuz bir sistem kurduk. Çok yakında yayında olacak. Halk Market projemizi de çok önemsiyoruz. Elimizden geldiğince yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Burada da bahsettiğim modeli uyguluyoruz. Halk Market’te satılan ürünlerin birçoğu yerli üreticiden temin edilip doğrudan Seferihisarlı vatandaşa ulaştırılıyor. Böylelikle ilçenin bir iç ekonomisi de oluşmuş oluyor.

Yiyin Gariuygulaması

Son olarak esnafı da korumak için Yiyin Gari adında bir uygulama tasarladık. Diğer yemek ve market siparişi uygulamaları modelinde olan uygulamada verilen siparişlerden komisyon kesilmiyor. Uzun zamandır gündemimizde yoksulluk içinde yaşamak istemeyen Yemek Sepeti ve Migros işçilerinin grevi var. Böylesi zamanlarda tüketiciler tüketimden gelen haklarını kullanarak boykot etmek istiyorlar fakat alternatifler de birbirinin benzeri. Yiyin Gari hem tüketicinin hem de üreticinin ya da esnafın içleri rahat bir şekilde kullanabileceği bir alternatif” dedi.

Teos Antik Kenti’ni dünya tanıyacak

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, bir kültür turizmi rotası çalışmalarının da olduğunu belirterek, “Seferihisar’da bulunan Teos Antik Kenti 12 İyon kentinden biri. Bu kentler hangileridir derseniz: Selçuk, Çeşme, Urla, Foça, Samos, Sakız gibi kentler. 3 bin yıldan fazla bir zaman önce felsefenin, matematiğin, sanatın temellerinin atıldığı yerler aslında. Teos’un öne çıkan özelliği ise Dionysos Tapınağı da olduğu için Dionysos Sanatçılar Birliği ile anılması. Biz 12 iyon kentini birleştirdiğimiz bir kültür turizmi rotası hazırlıyoruz şu an. Elbette İyon kentlerine yakışır nitelikte bir proje hazırladık. Projenin temel noktası şu: Son yıllarda Türkiye’nin gerek dış ilişkilerinin kötüleşmesi gerek güvensiz bir ülke imajının pekişmesi nedeniyle Avrupalı turist artık buraya gelmek istemiyor. Tatillerini Samos, Sakız, Mikonos gibi Yunan adalarında geçiriyorlar. Projenin iki partner şehri Samos ve Sakız. Samos ve Sakız’a gelen turist sizce Efes’i, Teos’u, görmek istemez mi? Ya da Ege’nin doğasını, denizini? Elbette eder. Feribotla iki saat sürüyor Samos-Seferihisar arası. Samos Belediye Başkanı ile de görüştük. Kendisi de proje için çok heyecanlı. Bir yandan da Türk-Yunan dostluğunun güçlenmesi, diyaloğun gelişmesine de faydalı olacağını düşünüyorum. Biz projeyle hem Türkiye’ye yönelik son yıllarda pekişen kötü imajı silmek hem de sürdürülebilir bir turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Hem de yalnızca Seferihisar için değil tüm İzmir ve belki tüm Türkiye için” dedi.

Milliyet Arkeoloji’nin son durağı - TEOS

Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları’nın üçüncüsü İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan Teos Antik Kenti’nde düzenlendi. Etkinlik kapsamında katılımcılar, Teos’un ve kentteki araştırmaların tarihini Kazı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’ndan dinleme fırsatı buldu. 15. sayısını geride bırakan Milliyet Arkeoloji dergisi, kültürel mirasın tanıtılması ve korunmasına yönelik bilincin artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Milliyet Arkeoloji ve İş Sanat iş birliğiyle Kültürel Miras Buluşmaları düzenleniyor. Patara Antik Kenti ile başlayıp Stratonikeia ile devam eden etkinliğin üçüncü durağı Teos Antik Kenti oldu. Milliyet yazarları ve İş Sanat yöneticilerinin katıldığı etkinlikte, davetliler arasında Sportstv Dijital Yayınlar Yönetmeni Murat Ağca ile Instagram’da paylaştığı fotoğraflarla tanınan Sezgi Olgaç da yer aldı. Kültürel Miras Buluşmaları’nın Teos ayağında Milliyet Arkeoloji Kulübü üyeleri de ilk kez katılımcılar arasındaydı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’nun, kazı evinde Teos’un ve kentteki kazıların tarihini anlatmasının ardından katılımcılar kenti yine Kadıoğlu rehberliğinde gezme şansı yakaladı.

2010 yılında başladı

Kentin 18. yüzyıldan itibaren Batılı gezgin ve araştırmacılar tarafından ziyaret edildiğini, bu tarihlerden itibaren kısa süreli kazılar yürütüldüğünü belirten Kadıoğlu, kentte asıl çalışmaların 2010 yılında başladığını kaydetti. Teos’un mimarı, mermeri ve metinleriyle öne çıktığını vurgulayan Kadıoğlu, Mimar Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tapınağı’nın kentteki araştırmalarda en çok önem verilen yapı olduğunu kaydetti. Kadıoğlu, tiyatro yapısı, bouleuterion (meclis), kent surları ve liman gibi yapılar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

İstiklal sergisine yoğun ilgi

Etkinlik kapsamında İzmir’de İş Sanat tarafından düzenlenen “Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal” sergisi de ziyaret edildi. Kültürpark’taki sergide bağımsızlık mücadelesi, belge, fotoğraf, film ve obje aracılığıyla anlatılıyor. İstanbul ve Ankara’da da düzenlenen sergi, İzmir’de yerel kaynaklar ve koleksiyonerlerden alınan destekle kentin Milli Mücadele’deki önemini vurgulayacak bir bölümle genişletilmiş.

Metrobüs yolu kazaya davetiye çıkartıyor

İstanbul’da yaşamakta olan okurlarımız, metrobüs yolunun bozuk olmasından şikâyetçi. Vatandaşın şikâyeti özetle şöyle: “Bir metrobüs yolu ne kadar bozuk olabilir derseniz size attığımız fotoğraftaki deriz. Şöförler dikkatsiz ve gereksiz süratli kullanıyorlar”dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletmiş olalım.

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-24 00:34:28