Siyaset >> Milliyet Siyaset


Elektrikte yeni ayar


Link [2022-02-17 18:51:31]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ AnkaraCumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen ve yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

KDV İNDİRİMİNİ TAKİP EDECEĞİZ: Bakanlıklarımız, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip edecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırımı uygulayacaklardır. Hepimiz aynı gemide olduğumuza, ülkenin kazancından hep birlikte istifade ettiğimize göre külfetine de beraberce katlanacak, yükü beraberce omuzlayacağız. Elbette hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar var, elbette tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun, bunların hepsi geçicidir. Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden geleceğiz.

EN UCUZ DOĞAL GAZ BİZDE: Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Konutlarda aylık 200 KW tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye, Avrupa’da vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3. ülkedir. Türkiye 100 metreküplük tüketime 18,5 avroluk fatura ile Avrupa’nın vatandaşına en ucuz doğal gaz hizmetini sunan ülkesidir.

CEMEVİNE KONUT TARİFESİ: Toplantımızda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. Öncelikle 210 KW saate kadarki düşük tarife ve 210 KW saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz için de küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. STK’ların elektrik aboneliği de, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir.

YILDA İKİ KEZ DOĞAL GAZ YARDIMI: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon hane için yılda iki defa ödenmek üzere 450 lira ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğal gaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların ve yaşam destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacak.

4 MİLYON HANEYE ELEKTRİK DESTEĞİ: Elektrik desteğinde de halen 2,1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Ayrıca sosyal güvenlik şemsiyemizin hem kapsama alanını hem etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara başlanması talimatını verdik. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti uyguluyoruz. Şimdi de mevcut desteklerin kapsamını genişleterek güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisansız faaliyetler kapsamındaki yatırımların 4. bölge desteklerinden yararlanabilmesini temin ediyoruz. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisi’ne ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlamış oluyoruz.

ÇİFTÇİYE GÜBRE MÜJDESİ: Can gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacak. Pancar üreticilerimizin mart ayında alacakları pancar bedellerinin ödemesini bir ay öne çekiyor, cuma günü hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz.

ÖĞRENCİYE İNTERNET MÜJDESİ: Gençlerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 GB olan internet desteğini iki kat artışla 32 GB’a çıkardık. Şimdi de akademik yılın ikinci döneminden başlamak üzere yurtlarda kalan gençlerimize verdiğimiz beslenme yardımını aylık 570 liradan yaklaşık 3’te 1’lik artışla 750 liraya yükseltiyoruz.



Çok Okunanlar

2024-10-24 09:24:44