Eğri boyun hastalığı önemli rahatsızlıklardan bir tanesidir. Genellikle bu hastalık bebeklik dönemleri içerisinde fark edilmektedir.
Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Nedir?
Boyunda eğrilik oluşturan pek çok hastalık bulunmakla beraber tortikollis denildiği zaman akıllara ilk gelen bebeklerde görülebilen tablodur. Yakınma boynun sağ veya sol tarafında uzanan kaslar üstünde bir şişlik bulunması, boynun tutulmuş olan tarafa doğru eğriliği veya aynı taraf yüzün öbürüne göre biraz daha küçük olduğunun fark edilmesi işlemidir.
Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Belirtileri Nelerdir?
-Başı normal biçimde hareket ettirememe
-Baş ağrısı
-Boyunda sertlik
-Şişmiş olan boyun kasları
-Bir omzun öbür omuzdan daha yukarda durması
-Çenenin bir tarafa doğru eğilmesi
-Şeklinde ifade edilmektedir.
Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak ameliyatsız bir tedavi denenmektedir. Boyun egzersizleri, yüz bölümünün her iki omuz hizasına kadar döndürülebilmesi ile yaptırılan pasif nitelikteki egzersizden meydana gelmektedir. Her gün ve ağırlıklı olarak yapılması gerekli olan bu egzersizlerin uygun olanı bir fizik tedavi uzmanı eşliğinde ve aile tarafından yapılmasıdır.
Aile egzersizlerin önemi konusunda uyarılmalı ve eksiksiz yapılması sağlanmalıdır. Hasta önceleri 1 sonraki zamanlarda 2 aylık aralarla kontrol edilir. Uygun tedaviden sonra tam olarak düzelme sağlanmaktadır. Cerrahi tedaviye oldukça nadiren gerek olmaktadır.
2024-11-06 05:03:40