Eğitim >> Milliyet Eğitim


Eğitim vaadi yüzde 67’yi ikna ediyor


Link [2022-06-11 13:57:41]



AYSEL BOZAN YILMAZ - Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM,“Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Araştırması”nı gerçekleştirdi. TEDGenel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar’ın katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısındasonuçları paylaşılan araştırmayla Türk siyasetinin polimetresi ilk kez saptanırkensürecin nasıl işlemesi gerektiğine dair çözüm önerileri de sunuldu.Araştırma kapsamında 1950’den itibaren 90’a yakın seçim bildirgesi incelenerek, 70 yıllık süreçte eğitim vaatlerinin genel eğilimleri ortaya kondu.

Araştırmada, siyasi partilerin farklılaşan ideolojilerinden bağımsız olarak neredeyse her seçim döneminde tekrar eden ve eğitimle ilgili ortaklaşan vaatleri bulunduğu görüldü. Bunlar arasında, eğitimde fırsat eşitliği ve sosyal adaletin sağlanması,mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi, YÖK’ün kaldırılması gibi vaatler öne çıkıyor.

Yarısı son dakikacı

- Toplumun geneli yüzde 65ekonomiye; yüzde 37eğitim sistemine öncelik verilmeli diyor;18-24 yaş grubunda yüzde 67 ekonomi, yüzde 49eğitim öne çıkıyor.

- Gençlerin3’te 1’i, oyunupartilerin seçim çalışmalarına bakarak veriyor.

- Gençlerin yüzde 54’ü, Türkiye genelinin ise yüzde 43’ü oy değiştirme esnekliği daha yüksek olan ‘Partisiz ve Son Dakikacı’ seçmen gruplarında bulunuyor.

- Toplumun yüzde 45’inin, gençlerin ise yüzde 57’sinin seçim vaatlerine göre oyunu değiştirebileceği görülüyor.

- Toplumun yüzde 56’sı, gençlerinyüzde 67’si eğitimi düzelteceğine inandığı siyasetçi için oyunu değiştirebileceğini söylüyor.

Statü için şart

- Toplumun yüzde 17’si; gençlerin ise yüzde 7’si eğitim sisteminin iyi/çok iyi olduğunu düşünüyor.

- 10 kişiden 8’i Türkiye’nineğitim seviyesi yükselirse güçlü bir ülke olacağını düşünüyor.

- Her 3 kişiden 2’si para ve statü sahibi olmak için iyi bir eğitimşart diyor.

- Toplumun yüzde 67’si, gençlerin ise yüzde 84’ü imkânı olsa çocuklarının veya kendilerinin yurt dışında eğitim almasını istiyor.

- Toplumun yüzde 34’ü, gençlerin yüzde 45’i üniversitede okumak için harcanacak parayı iş kurmak için kullanmayı tercih ediyor.

- Seçmenlerinen az yüzde 90’ının önemlibulduğu vaatler arasında şunlar öne çıkıyor: Kaliteli eğitim herkes için parasız olacak; kızların eğitime katılımını artırmak için teşvikler gerçekleştirilecek; mesleki eğitim güçlendirilecek; öğrenciler iş dünyasına hazırlanacak şekilde yetiştirilecek.

3 bin kişiyle gerçekleştirildi

Saha çalışmaları KONDA Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan ve 3 bin kişiyle gerçekleştirilen araştırmayla2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 yaş aralığındaki gençlerin oy verme davranışları ve eğitim vaatleri arasındaki etkileşimemercek tutuldu.

‘Denklemleri bozabilir’

TEDGenel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Selçuk Pehlivanoğlu, araştırmayla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Seçimler, ülkelerin kaderini değiştirir.O nedenle siyasilerin en büyük yükümlülüğü, genç nesillere sunacakları vaatlerde gizlidir. Tam bu noktada Türkiye yeni bir seçim sürecine hızla yaklaşırkenbiz de ömrünü genç nesleadamış, 94 yıllık bir sivil toplum kuruluşu olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek istedik. Üç nesli aynı sandıkta buluşturacak seçim sürecinde, eğitim taahhütlerinin ne kadar etkili olacağını gözlemlemek amacıyla bu araştırmayı yapmayı bir ülke görevi bildik. Ulaştığımız sonuç tartışma götürmez bir netlikteydi. Eğitim, siyasetin ezberlenmiş denklemlerini bozabilir.”

‘Lise eğitimi 3 yıl olsun’ önerisi

TEDMEM’in eğitime dair önerileri arasında, lise eğitimiyle ilgili ortaya koyduğu yeni eğitim modeli, ilgi çekiciydi. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi liselerin 3 yıl olması üzerine kurgulanan sistemde, 12. sınıfın üniversiteye hazırlık olması öneriliyor.



Çok Okunanlar

2024-09-22 13:28:48