Yazarlar >> Milliyet


Eczacılar destek görecek mi?


Link [2022-08-29 09:06:20]



Eczacılaruzunsüredir anlatmaya çalıştıkları dertlerine derman bulamayınca sonunda aşamalı bir eylem kararı aldı malum. Derdin temelinde İlaç FiyatKararnamesi (İFK) var ama tümü bundan da ibaret değil. “Kararname değişsin, günün ekonomik koşullarına göre güncellensin, bu işe başka bir formül bulunsun” diye yıllardır anlatan eczacıların isteğine geçen temmuz ayında bir karşılık verildi ama eczacıları tatmin etmedi.

Eczacılar özetle,“İFK’da ve SGK ilaç alım protokolünde günün koşullarına uygun düzenleme gerekiyor. İFK, tüm tarafların görüşleri alınarak yeniden kurgulansın. Enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi bir standartla güncelleme yapılacak bir model oluşturulsun” diyor.

Seslerini daha fazla duyurmak ve kamuoyu oluşturmak için çalışmalarını yoğunlaştıran eczacılar ekim ayının ortasında Ankara’da bir miting düzenleyecek. Bir grup gazeteciyle buluşarak sorunlarını anlatan TürkEczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, eczanelerin ekonomik olarak güçlükle ayakta durduğuna dikkat çekiyor.

‘Fiyat farkı çıkmayan ilaç kalmadı’

Çok sayıda eczanenin,ecza depolarına ödemelerinin biriktiğini, eczacıların kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi temel işletme giderlerini bile karşılayamayacak noktaya geldiğini belirten TEB Başkanı Üney, hastalarla da karşı karşıya kaldıklarınısöyledi.

Mevcut sistemde hastalara fiyat farkı çıkmayan ilacın neredeyse kalmadığını, bazı ilaçlarda, SGK’nın karşıladığı tutarın daha fazlasını hastaların cebinden ödemek zorunda kaldığını örneklerle anlatan Üney,özellikle Anadolu’da yaygın olan ‘ilaç veresiye defterlerinin’ kapatılmasındaki güçlüklerin büyüdüğünü aktardı.

İlaç yokluğunun artık iyice belirginleşmesinin ardında da sektörün ekonomik darboğazının etkili olduğunukaydeden TEB Başkanı, stokçulukla suçlanmalarına karşın bunun mümkün olmadığını tekrarladı.

Üney, “Çünkü eczacının bundan bir çıkarı yok, bununeczacıya faydası yok” dedi.

Öte yandanbaştabazı onkolojiilaçları olmak üzere,antibiyotikler, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimdeki zorluğa dair sık sık haber üretiyoruz.İlacını bulamayan hastalarla karşı karşıya kalanın da yine eczacılar olduğunu belirten Üney’i,pandemi döneminde ücretsiz maske dağıtımı sırasında yaşananlar da, karşı karşıya kalma halini, bir başka örnek olarakdoğruluyor. Maske dağıtımında yaşanan aksaklıklarda tepkinin ilk gösterildiği adres deönce eczacılardı.

TEB Başkanına, sağlık sektöründe iş bırakma, grev gibi eylemlerin tartışma yarattığını, halk tarafından desteklenmesininçok kolay olmadığınıhatırlatarak, “Size hak verileceğinidüşünüyor musunuz” diye sorduk. Üney, vatandaşın bir sabah kalktığında eczanelerin kapandığını görmemesi gerektiğinin bilincinde olarak hareket ettiklerini söyleyerek “Bunun önemli bir karar olduğunu biliyoruz. Bu aşamaya geldiysek, ‘nedir derdiniz’ diye sorulmalı. Halka en yakın sağlık kuruluşu eczaneler. Bence derdini en iyi anlatan da eczacılar” dedi.

Üney, hasta bilgilendirme broşürleri, afişler, aktif sosyal medya kullanımı, milletvekillerine bilgilendirme notları ve bir çok görüşme ile tüm muhatapları, içinde bulundukları durumdan haberdar etmeye, diyalog kurmaya çalıştıklarını anlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir araya geldiklerini, Maliye ve Hazine Bakanı’nın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da randevu talebinde bulunduklarını,ilaç sanayicileri ile de görüşeceklerini belirtti.



Çok Okunanlar

2024-09-22 12:33:48