Eğitim >> Milliyet Eğitim


Duran Varlıklar Nedir, Nasıl Hesaplanır? Duran Varlık Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-06-02 20:18:18]



Finansal açıdan belirli bir dönem içerisinde satılması ve kullanılması düşündürmeyen varlıklar duran varlıklar şeklinde ifade edilir. Birden fazla fayda sağlamak suretiyle değişik sektörlere göre şirketler için önemli bir yer taşırlar. Değişik alanlarda farklı amaçlar altında kullanıma hazırlanılır.

Duran Varlıklar Nedir?

Genel olarak duran varlıklar finansal bir dönem içinde kullanılması ya da satılması beklenmeyen varlık çeşitleridir. Bu şekilde varlıklar durdurmak suretiyle, şirketin değişik dönemleri içerisinde amaç altında kullanılırlar. Diğer yandan satılmak amacıyla alınmayan varlıklar şeklinde de ifade edilirler.

Duran Varlıklar Nasıl Hesaplanır?

Duran varlıkların hesaplamak için genel olarak sabit varlık devir hızı kullanılır. Net satışların ortalama duran varlıklara bölünmesi ile birlikte sonuç elde edilir. Böylece duran varlıkların yatırımlarını kullanmak suretiyle satış yapabilme kabiliyetlerini ölçme imkanı elde eder. Özellikle şirketlere bağlı olarak farklı zaman dilimlerinde duran varlıklar kullanılır ve şirketlerin ayakta kalmasına imkan verir.

Duran Varlık Örnekleri Nelerdir?

Özellikle maddi olarak ele alınmak suretiyle farklı duran varlık örnekleri ele alınabilir.

- Arsa ve araziler

- Yeraltı ve yerüstü düzenleri

- Makine ve tesis ile cihazla

- Binalar

- Demirbaşlar

- Taşıtlar

- Birikmiş olan amortismanlar

Bu şekilde farklı örnekler vermek suretiyle, duran varlıklar ele alınabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:42:33