Eğitim >> Milliyet Eğitim


Dünyaca Ünlü Sanat Eserleri Nelerdir? Kısaca İsimleri Ve Özellikleri


Link [2022-02-10 15:51:10]



Sanat eserlerine ilgi duyan kişiler bu anlamda sıklıkla araştırma yapmaktadır. Bu anlamda dünyada pek çok sanat eseri bulunmaktadır. Bu sanat eserlerinin birbirinden farklı özellikleri de bulunmaktadır.

Dünyaca Ünlü Sanat Eserleri Nelerdir?

Günümüzde sanatı tam bir şekilde anlatabilmek mümkün değildir. Bir nesnenin sanat eseri olarak ifade edilebilmesi için bazı özellikleri barındırması gerekmektedir. Tiyatro oyunu, tablo, heykel ve beste gibi yapıtlar sanat eseri olarak kabul edilmektedir. Sanatçı ise sanat eserini ortaya koyan kişiye verilen isim olmaktadır.

Sanat eserleri somut ve ögesi ortada olan eserlerdir. Dünyada bunlara pek çok örnek gösterilebilir. Evrensel olan sanat eserleri işlevsel bir amaçla yapılmamaktadır. Dünyaca ünlü olan sanat eserlerine bakıldığında pek çok eser sıralanmaktadır. Dünyaca ünlü sanat eserleri şunlardır:

- Mona Lisa - Leonardo da Vinci

- Adem'in yaratılışı - Michelangelo

- Venüs'ün Doğuşu - Sandro Botticelli

- İnci Küpeli Kız - Johannes Vermeer

Kısaca İsimleri ve Özellikleri

Dünyaca ünlü sanat eserleri günümüzde hala merakla araştırılmaktadır. Büyük öneme sahip bu eserlerin birbirinden farklı önemli özellikleri bulunmaktadır. Dünyaca ünlü olan bu sanat eserlerin özellikleri şunlardır:

- Mona Lisa: Mona Lisa dünyada en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen sanat eseridir. Bu eser La Giaconda olarak da bilinmekte ve Floransalı varlıklı tüccar Francesco di Bartolomeo del Giocondo'nun karışı olarak bilinmektedir. Tablonun tam olarak kimliği anlaşılamamaktadır.

- Adem'in Yaratılışı: Tarihte en çok tekrarlanan kutsal tablolardan biri olmaktadır. Tanrı'nın gücüne olan inancına sadık kalarak onu yaşlı ama kaslı bir erkek olarak tasvir etmiş olan Michelangelo burada insan figürlerinden oluşan bulutun içindeki Tanrı'nın parmak ucu ile Adem'e ruh vermesiyle ilk insanın yaratılışını anlatmaktadır. Bununla birlikte Tanrı'nın insan ve insanlıkla kurduğu bağı da temsil etmektedir.

- Venüs'ün Doğuşu: Floransa hanedanı Mecidi tarafından yaptırılmıştır. Geleneksel ahşap panelleri kullanmak yerine tuval yerine üzerine sulu boya ile resim yapmak, o dönemde popüler olan geleneksel malzemelerden yapılmıştır. Bu eser antik dünyayı referans almış ve ortasında nü bulunmaktadır.

- İnci Küpeli Kız: 17. yüzyılda resmedilmiştir. İlk bakıldığında basit gibi görünen portre aslında oldukça gizemli olmaktadır. Portrenin başrolünde inci küpe takan bir kız bulunmaktadır. Bu kızın kimliği ise Vermeer'in metresi olmaktan onun 15 çocuğundan biri olmaya kadar uzanmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-10-23 21:02:22