Eğitim >> Milliyet Eğitim


Drama Nedir, Nasıl Yapılır? Kısaca Özellikleri Nelerdir?


Link [2022-03-23 10:31:09]



Çocuk psikolojisinde ise drama, hayatı tanımak anlamına da gelir. Çocuklarla drama ise, Amerika ve İngiltere’de başlayarak gelişmiştir. Drama Nedir? Farklı yapı ve özellikte olan pek çok edebiyat türü vardır. Bu türler arasında yer alan drama ise, tiyatro alanında kendini kanıtlamış olan kurgusal bir sanattır. Drama, yetenekli oyuncuların canlandırdığı kurgusal bir sanattır. Drama, her çeşit tiyatro unsurunu da içine alabilir. Kısacası, her türden tiyatro içerikleri drama alanında yer alır. Drama Nasıl Yapılır? Drama, oyuncuların canlandırdığı karakterlerle sergilenen kurgusal bir sanattır. Drama, gerçeklerden beslenerek kurgulanır. Aynı zamanda genellikle dramalarda doğaçlama yapılır. Genellikle hayaller ve gerçekler iç içedir. Yaratıcı drama ise, bir grup çalışması içinde olan öğrencilerin bir yaşantıyı ve bir kavramı, ders ünitelerinden belli bir konu ya da temalarını da yaşayarak, oynayarak, canlandırarak, öğrenmelerini sağlayan bir eğitsel ortamdır. Bu arada eski bilgiler de yeniden gözden geçirilir. Daha sonra da sorgulanır, duyuşsal ve yeni bilişsel örüntüler içinde pekiştirilir. Drama sürecinde çocuk; deneyim, gözlem, duygu ve bilgilerini de canlandırarak yaşar. Dramanın Özellikleri Nelerdir? Drama şu özelliklere göre yapılır;

Dramada insana saygı esastır.

Dramanın konusu ise, gerçek yaşam ile doğrudan bağlantılıdır.

Drama bir süreçtir ve genellikle sonuca odaklanmaz.

Dramada hayali gerçekler ve ürünler birbiri ile iç içedir,

Drama ise, sosyaldir. Aynı zamanda tekli, ikili ve çoklu gruplarla gerçekleşir,

Drama, özü ise doğaçlamalardan geçer,

Dramada grup elemanlarının birbirlerine, kendilerine ve liderlerine güveni de çok önemlidir,

Drama genellikle bilgiyi yaşantıya dönüştürmeye yardımcı olur. İlköğretimde öğrenciler ise, drama çalışmaları sayesinde dramatik çalışmalar ile özgürlüğe ulaşmayı amaçlıyor.

Drama yapmak, nesneleri algılayarak, bireysel kimlik oluşturarak yaratıcı bir sorun çözmek için duyularını geliştirmeyi de amaçlar.

Dramatik çalışmalar sayesinde özgürlüğe alışmayı amaçlar.

Bugünkü ve geçmiş tiyatro şekillerini öğrenmeyi,

Kültürel farklılığı anlamayı kolaylaştırır.

Yazılı sahneleri yazma ve uyarlama imkanlarını geliştirmeyi kazanır.

Ezbere dayalı olarak eğitim, çocuğun zihinsel araştırmasını, gelişimini, paylaşmayı öğrenmesini de engeller. Drama ise, çocuğu geliştiren ve yetiştiren bir eğitim alanıdır.

Drama bir oyunu, olayı, yaşantıyı tiyatro tekniklerinden geliştirerek ve yararlanarak, canlandırır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:39:28