Eğitim >> Milliyet Eğitim


Dormansi Nedir, Neden Olur? Bitkilerde Dormansi Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-07-26 03:20:19]



Dormansi, bitkilerin çimlenme durgunluğu olarak bilinir. Olgunlaşması gereken bitkiler olgunlaşmadığında dormansi olur.

Dormansi Nedir, Neden Olur?

Olgunluğuna yeni erişmiş olan tohumların çimlenmesi için genelde bir sürenin geçmesi beklenmektedir. Böyle tohumlarda endosperm ve embriyo bulunmasına karşın çimlenme olmaz. İçsel nedenle ile bitkinin diğer organlarında ya da tohumda gelişme görülmemesi de dormansi yani çimlenme durgunluğu olarak bilinir. Dormansi kelime anlamı olarak içsel etmenlerin etkisi ile beraber tohumda çimlenmenin gecikmesi demektir.

Çevre koşullarının da etkisi ile bir bitkinin organında gelişmenin gecikmesi dinlenme hali olarak tanımlanabilir. Dormansi genelde odunlu, soğanlı, otsu ve tohumlu bitkilerde olur. Aynı zamanda yumrularda, tohumlarda ve sporlarda da yaygın bir şekilde büyüme faaliyetlerinin gerilemesi be durması durumunda dormansi durumu ile karşılaşılır. Dormansi bazen bir gün sürerken bazen 100 günden fazla da sürebilir.

Bitkilerde Dormansi Örnekleri Nelerdir?

Dormansi çimlenme durgunluğu anlamına gelir. Kazayağı olarak bilinen amaranthus retroflexus bitkisinin tohumunda suyu ve oksjeni kolaylıkla geçirmesine rağmen embriyonun gelişmesi mümkün değildir. Bu şekildeki tohumlarda çimlenme durgunluğu yani dormansi süresi en az 30 yıl ya da daha fazla olabilir.

Tohumların bazısında sert tohum gmöleğinin üzerinde mumsu tabaka olur ve su geçirmez. Bazı tohumlarda ise oksijenin içeri girmesine engel olan yapılar olduğu için çimlenme durgunluğu olur. Çimlenme durgunluğu olarak da bilinen dormansinin süresi 1 gün olabildiği gibi 10 gün ya da 100 gün de olabilir.



Çok Okunanlar

2024-09-21 17:06:13