Eğitim >> Milliyet Eğitim


Dom Dom Kurşunu Nedir, Özellikleri Nelerdir? Dom Dom Kurşunu Hikayesi Nedir?


Link [2022-06-11 13:57:41]



Girmiş olduğu yerde patlama özelliğe sahip olan Kurşun türü dom dom kurşunudur. Aşağı yukarı fişeğe benzer bir yapıya sahiptir. Aradaki en önemli fark ise fişeğin bir bütün haline gelmiş yapısı olarak öne çıkar. Uç kısmından patlatmak suretiyle çevreye yayılır.

Dom Dom Kurşunu Nedir?

Patlama özelliğine sahip olan kurşun dom dom kurşunu olarak ifade edilir. Özellikle domuz ve ayı avcılığında yaygın olarak kullanılan bir kurşun olduğunu söylemek mümkündür. Diğer kurşunlara göre daha geniş bir yapıya sahiptir ve uç kısmında kesikler bulunur. Aynı şekilde girdikleri noktada patlaması ile beraber uç bölümünden bu patlama yaşanır.

Dom Dom Kurşunu Özellikleri Nelerdir?

Fişekten farklı olarak dom dom kurşunu tek dökülmüş bir kurşun türüdür. Aynı zamanda ayı ve domuz avcılığı için kullanılan bir yapıya sahiptir. Girdiği noktada patlama etkisi yaratır ve çevreye yayılır. Tabii bu yayılma gerçekleşmeden önce üzerindeki set ve yiv sayesinde etkin bir şekilde bölgeye saklanır. Böylece hedefe ulaşması ile beraber isabet ettiği noktada derin bir delik oluşturur. Ayrıca içerisinde bulunan barut miktarı, fişekten daha fazladır.

Dom Dom Kurşunu Hikayesi Nedir?

Söz Demirci Aşık Mahsuni Şerif'e ait olan dom dom kurşunu, aynı zamanda hikayesi olan bir türküdür. Özellikle Hançer Yarası değdi cümlesi üzerinden gelen dom dom kurşunu, Hz. Hasan'ın alnına vurulan hançerle eşleştirilir. Bu şekilde öldürülmesi üzerine yakınma ile birlikte gelen bir hikaye olduğunu söylemek mümkün. Tabii bunun dışında Aşık Mahsuni Şerif'in evini yapması ve tekrar onarması, ardından yeniden yakıp onarmasının arkasından bu şarkıyı dile getirmesi olarak bilinir.



Çok Okunanlar

2024-09-22 15:27:18