Siyaset >> Milliyet Siyaset


Diplomasi trafiği hız kesmiyor


Link [2022-10-31 08:38:19]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara -Stoltenberg’in Türkiye ziyaretinde gündeminin ilk sırasında Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreci yer alıyor. Ekim ayı itibariyle 30 NATO üyesinden 28’i İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılımını parlamentolarında onayladı. Macaristan’ın onay sürecini en geç aralık ayı ortasında tamamlayacağını açıklamasının ardından gözler, onay vermeyen tek ülke Türkiye’ye çevrildi. Stoltenberg, iki ülkenin NATO üyeliği sürecini hızlandırmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye geliyor.

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşmasına katılımını askıya almasıyla birlikte 19 Kasım’da sona erecek anlaşmada süre uzatımı beklentisinde de belirsizlik ortaya çıktı. Anlaşmanın imzalanmasında büyük rol oynayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk için tekrar devreye girme ihtimali bulunuyor.

Stoltenberg’den sonra Erdoğan, 8 Kasım’da İsveç Başbakanı Kristersson ile Ankara’da bir araya gelecek. Kristersson, ülkesinin Ankara Büyükelçiliği aracılığı ile Erdoğan’a mektup göndererek görüşme talebinde bulunmuştu.

KKTC hamlesi

Erdoğan 10-11 Kasım’daÖzbekistan’ın Semerkant şehrinde toplanacak Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’ne katılacak. Zirvede, KKTC’nin teşkilata daimi üyeliği yönünde bir karar çıkması ihtimali ağırlık kazandı. Semerkant’ın ardından Erdoğan, 15-16 Kasım’daBali adasında düzenlenecek G20 zirvesi için Endonezya’ya gidecek. Erdoğan’ın çok sayıda liderle ikili görüşme yapması planlanıyor.



Çok Okunanlar

2024-09-20 15:40:57