Eğitim >> Milliyet Eğitim


Dermis Nedir, Nerede Bulunur? Dermisin Görevleri Nelerdir?


Link [2022-02-04 17:51:14]



İskelet sisteminin en büyük örtüsü olarak deri koruyucu sitemdir. Düşme, çarpma ve darbelerden ilk etkilenen deridir. Epidermis, Hipodermis ve Dermis adı verilen üç tabakadan oluşmaktadır. Dermis doku, epidermisle deri altı dokunun arasında bulunmaktadır.

Dermis Nedir, Nerede Bulunur?

Dermis, bağ dokusundan oluşarak vücudu darbelere karşı koruyan en önemli kısımdır. Deri dokusuyla epidermis arasında bulunmaktadır. Retiküler dermiş ve papiller dermiş olarak iki kısımdır. Epidermisle bağlantılı üst kısımda papiller dermiş, alt kısımda ise retiküler dermiş tabakası bulunmaktadır. Dış etkenlerden en çok etkilenen kısım dermis tabakasıdır.

Dermisin Görevleri Nelerdir?

Termal tabakanın altında bulunan dermiş cildin ikinci ve en önemli parçasıdır. Genel olarak 2 ile 4mm kalınlığında, hücre arası destek dokuları fibroblast hücreleri bulunmaktadır. Vücut bölgesine göre farklılık gösteren dermişte, sinir- damar, lenfatik yapılarla ter ve yağ bezleri, tırnak - kıl folikülleri bulunmaktadır.

Dermisin görevleri; Kolojen lifleri birleştirerek bağ dokusu oluşturmak, Derinin sağlamlık ve dayanıklılığını sağlamak, Cilt üzerine yapılan uyarılar sayesinde fibrolastik aktivite başlatmak, Kolojenler sayesinde kırışıklıklara karşı savunma sistemi oluşturmaktır.



Çok Okunanlar

2024-10-24 02:39:15