Gündem >> Milliyet


Dereler taştı seralar suya gömüldü


Link [2022-12-13 07:20:19]



Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde önceki akşam etkili olan yağmur, gece sel felaketine dönüştü. Kumluca ve Finike’de ilk ve orta dereceli okullarda dün için eğitime 1 gün ara verildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer bölgeyegitti. Seraya koştular Kumluca ilçe merkezinden geçen Gavur Çayı ile 3 dere taştı. Sokak ve caddeler göle döndü, park halindeki otomobiller, sel sularına kapılarak sürüklendi. Yüzlerce sera ile çok sayıda binanın birinci katı ve müstakil evler su altında kaldı.Yağış sonrası özellikle Eski Cami Mahallesi’ndeki Halil Şıvgın Bulvarı’nda 1 m kadar yükselen sel suları nedeniyle bazı ağaçlar kökünden söküldü. Araçların birbirinin üzerine çıktığı görülürken, sel sularının getirdiği balçık iş yerleri ve evlere doldu. Bulvar gece saatlerinde trafiğe kapatıldı. Derelerin taşması sonucu pek çok aracın denize sürüklendiği görüldü. Kumluca içerisinden geçen Antalya- Kaş karayolu trafiğe kapatıldı.Kumluca’da esnaf temizlik yaparken, Kumluca Belediye binasının altındaki otoparkın suyla dolması nedeniyle 45 araç zarar gördü. İlçedeki 14 mahallede ekili alanlar su altında kaldı. 50. Yıl Caddesi’nde sel suları yol bitimindeki bir seraya kamyonet, buzdolabı, klima motoru, motosiklet, çamaşır makinesi ve sera dışındaki bahçeye de otomobil sürükledi. Sel sularının sürüklediği motosiklet, bisiklet ve eşyalarını arayanlar çevredeki seraları gezdi.

Bazıları otomobilini seralarda ya da yol kenarında buldu. 4 çocuk kurtarıldı. Finike’de de benzer manzaralar görüldü. Yeşilyurt Mahallesi’nde bir evle beraber istinat duvarı yıkıldı. Kale Mahallesi’nde su basan evde ekiplerin kurtardığıMuhammed Emir Cezeri (4), Zuhey Cezeri (7), Halit Cezeri (9), Melek Cezeri (3) ve Rim Ibrahim (27), Finike Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı. Çocukların hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi. Bodrum kattaki evde mahsur kalan yüzde 41 engelli Yeter Gezer (49) ile annesi polis ekipleri tarafından kurtarıldı. Şiddetli yağış, Demre ilçesinde de hasara neden oldu. Köşkerler Mahallesi’ndeki bazı evlerin duvarları yıkıldı. Belediye Başkanı Okan Kocakaya, “Dağlardan korkunç bir sel geldi. Önüne gelen yol, duvar, sera her şeye zarar verdi” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da 28 personelden oluşan 8 Psikososyal Destek ekibinin felaket bölgesinde olduğunu bildirdi.

497 araç hasar gördü

Bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 497 aracın hasar gördüğünü belirterek, “100 konut, 920 iş yerinde hasar tespit edildi.Kumluca’daki 50-55 dönümlük seralardan12 bin 500 dönümündehasar var.Tarım Bakanlığımız devrede. Gavur Deresi’nin taşması neticesinde bir tablo ile karşı karşıyayız. Jandarma personelimiz geldi, temizlikte vatandaşlarımıza yardımcı olmak için. Belediyealtında 3 dönümlük otopark tavana kadar su doldu.Evlerin asansör boşluklarında su var, onlar da çekilecek.Vatandaşımız emin olsun. Bu yaraları birlikte saracağız” dedi.

Yeni bir uyarı

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, “Finike’nin yüksek kesimlerinde Saklısu mevkiinde 253,8 kilogram yağış kaydedildi. Özellikle selin meydana geldiği Kumluca merkezde 207,8 kilogram yağış aldı. Finike merkezde 200,1 kilogram yağış görüldü” bilgisini paylaşırken, bu akşam için yeni yağışlı hava dalgası uyarısında bulundu: “Akşam saatlerinde yarın (bugün) Kaş, Finike, Kumluca tarafları kuvvetli yağış almaya başlayacak, gece yarısından sonra Antalya merkez ve doğu ilçelerinin kuvvetli yağış sistemi içerisine girmesini bekliyoruz. Yarınki (bugünkü) yağışlarda ise 50 kilogram ve üzeri çok kuvvetli yağışlar bekliyoruz.”

Bir kişi kalp krizi geçirip öldü

Sel nedeniyle valilikte kriz masası oluşturduklarını belirten Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kumluca’da şiddetli yağış sonrası su basan cadde ve sokaklarda inceleme yaptı. Yazıcı, “Sabah 08.00’e kadar 400’e yakın ihbar geldi. Sadece bir vatandaşımız daha önce bypass olan 1978 doğumlu vatandaşımız su altında kalan serasına kontrole gittiğinde kalp krizi geçirdi. Hastaneye götürülen vatandaşımız vefat etti. Devletimiz yaraları saracak” ifadelerini kullandı.

‘Çeşme suyu içmeyin’

Finike’deki sel felaketinden sonra kaymakamlık 3 gün çeşme suyu kullanılmaması uyarısı yaptı. Demre’ye bağlı Köşkerler Mahallesi Gödeme mevkisi ile Beymelek Mahallesi İskele mevkisinde dağdan gelen sel suları 100 dekar serayı bastı. Selin taşıdığı toprak, mil, dallar ve ağaç parçaları seralara doldu. Diğer yandan yağışlar Antalya Havalimanı’ndaki uçuşları da kısmen etkiledi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan önceki gün saat 21.05’te uçması planlanan yolcu uçağı ise, şiddetli yağış nedeniyle Antalya Havalimanı’na inemeyince 2 saat havada kalıp, önce Konya’ya ardından Antalya’ya iniş yaptı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek “Köprümüz yıkıldı. İki itfaiye aracımız kayboldu. Büyük afet üzgünüz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Finike ilçesinde incelemelerde bulunup, ardından toplantı düzenledi. Böcek, şu ana kadar 885 ihbar aldıklarını belirterek, “Toptaş Mahallemizde 2 köprü yıkıldı, Ortaköy’de 3 köprü yıkıldı ve 5’i de hasar gördü. Kısacası; 10 köprü bu afetten zarar gördü” dedi. Böcek, 15 bin dekara yakın narenciye ve örtüaltı seranın hâlâ sular altında olduğunu söyledi. Selden büyük zarar gören Kumluca’da derelerin taşması sonucu seraların yanı sıra çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, ilçede 50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadığını söyledi. Köprülerin yıkıldığı, iş makinelerinin çalışamaz hale geldiği ilçede yaşayan vatandaşlar, “Sel felaketi sonrası afet bölgesi ilan edilmeli” dedi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 05:55:43