Eğitim >> Milliyet Eğitim


Denkleştirici Adalet Nedir? Denkleştirici Adalet Örnekleri Nelerdir?


Link [2022-06-02 20:18:18]



Genel olarak aynı durumda olan kimselere aynı uygulamanın yapılması denkleştirici adalettir. Yani kişi ya da kişiler gerçekleştirmiş oldukları zarar üzerinden bu zararı belirli oran çerçevesinde karşılar. Bu oran ise verilen zarar ile aynı biçimde eşit derecede gerçekleşir.

Denkleştirici Adalet Nedir?

Hiçbir haklı sebebe dayanmadan başkasının mal varlığını kullanarak kendi mal varlığını arttıran kişilerin, bunu aynı oranda geri ödemesi denkleştirici adalet olarak ele alınır. Tabii bu durum maddi olmakla beraber aynı zamanda manevi açıdan da gerçekleşebilir. Bu açıdan maddi karşılığı ödenmesi veya hapis gibi işlemler üzerinden ele alınabilir. Yapılan zarar kadar aynı zararı karşılamak ile birlikte, Sonuç olarak denkleştirici adalet yerini bulur.

Denkleştirici Adalet Örnekleri Nelerdir?

Örneğin maddi olarak verilen bir zararın ardından, bu zararın aynı miktarı doğrultusunda tazminat ödemek öne çıkabilir. Yani bir kişinin mal varlığını haksız yere aldıktan sonra, bu mal varlığını maddi karşılığı aynı oranda ödenir. Manevi açıdan da gelen zarar hapis üzerinden belirli yıl bazında ele alınabilir. Böylece verilen zarar ile beraber karşılığı ödenmiş olur ve bu da bir denkleştirici adalettir. Genelde maddi olarak ön plana çıkar ve kullanılır.



Çok Okunanlar

2024-09-22 17:43:20