Eğitim >> Milliyet Eğitim


Denklem Nedir? Denklemler Ne İşe Yarar, Türleri Nelerdir?


Link [2022-03-23 10:31:09]



Denklemler genel olarak tam sayılar ile bilinmeyen sayıların bir araya gelmesi ile yapılmakta olan işlemlerdir. Bu konuda kişilere denklem verilir ve denklemin çözümü istenir. Bunun yanı sıra bazı bilinen ve bilinmeyen sayılar verilerek denklem haline getirilmesi istenir. Denklem Nedir? İçerisinde bir ya da birden daha fazla bilinmeyen bulunan eşitliklere denklem adı verilmektedir. Bilinmeyenler denklem içerisinde semboller ile gösterilir. Bu bilinmeyenlerin bulunması işlemine denklem çözme adı verilir. Denklemler içerisinde bulunan değişkenlerin en büyük kuvveti ise o denklemin derecesini ifade eder. Denklemler Ne İşe Yarar? Yaşadığımız zaman dilimi içerisinde pek çok varlığın sebebini denklemler ile açıklayabilmekteyiz. Denklemler her an pek çok şey için kullanılmaktadır. Örneğin; İnternet ortamında gezinirken, araştırma yaparken, telefon ve bilgisayarların işlevlerini yerine getirirken, uçakların havada kalabilmesini sağlayan denklemlerdir. Pek çok doğa kanununun temelinde denklemler yer almaktadır. Dünyayı değiştiren bazı denklemler ise şunlardır;

Newton Yerçekimi Kanunu

Görelilik

Genel Matematik (Hesap, Calculus)

Pisagor denklemi

Dalga Denklemi

Schrodinger'in Denklemi

Kaos Teorisi Denklemi

Fourier Dönüşümü

Logaritmalar

Normal Dağılım

Denklem Türleri Nelerdir? Her terimin derecesi eşit olan denklemlere homojen denklemler denir.

Birinci Dereceden Denklemler (Doğrusal Denklemler): 1 bilinmeyenli denklemlerdir. ax¹ + b = 0 biçimindeki eşitliklere 1. dereceden denklemler denir.

İkinci Dereceden Denklemler (Karesel Denklemler): 1 bilinmeyene sahip ancak bilinmeyenin derecesinin 2 olduğu denklemlerdir. ax2 + bx + c = 0 biçimindeki eşitliklere 2. dereceden denklemler denir.

Üçüncü Dereceden Denklemler (Kübik Denklemler): 1 bilinmeyene sahip ancak bilinmeyenin derecesinin 3 olduğu denklemlerdir. a.x³ + b.x² + cx + d = 0 biçimindeki eşitliklere 3. dereceden denklemler denir.

Parametri İçeren Denklemler (Parametrik Denklemler): Matematikte kullanılmakta olan parametrik denklemler, herhangi bir nicelik grubunu parametre olarak isimlendirilen bir ya da daha çok bağımsız değişkenlerin fonksiyonu şeklinde tanımlanmaktadır.

Türev İçeren Denklemler (Diferansiyel Denklemler): Bir veya birden daha fazla fonksiyonu, bu fonksiyonların türevlerini birbiri ile ilişkilendirerek göstermekte olan denklemlerdir. Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Ekonomi ve Mühendislik alanlarında tüm matematiksel modeller diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilmektedir. Ülkemiz genelinde bu denklemler üniversite düzeyinde pek çok bölümde gösterilmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:30:30