Eğitim >> Milliyet Eğitim


Datum Nedir, Parametreleri Nelerdir? Türkiye'de Hangi Datumlar Kullanılıyor?


Link [2022-02-06 04:31:09]



Kullanılan haritanın datum bilgisini öğrenebilmek için paftaların alt kısmında yer alan açıklama bölümüne bakılması yeterlidir. Bu kısımda yer alan yatay ve düşey datumlar ile ilgili detaylı bir açıklama da yer alır. Datum Nedir? Datum, herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumunu belirlemek için başlangıç olarak alınan referans yüzeyine verilen isimdir. Datum, dünyanın haritalanmasın da tercih edilen koordinat sistemlerinin oryantasyonunu da sağlamaya yarar. Datum Parametreleri Nelerdir? Datumlar, aynı zamanda yatay ve düşey datumlar olmak üzere de ikiye ayrılır. Bunlar ise;

Yatay Datum: Koordinatlar için başlangıç olarak ele alınan bir referans yüzeyidir.

Düşey Datum: Yükseklik için başlangıç olarak ele alınan bir referans yüzeyidir.

Türkiye'de Hangi Datumlar Kullanılıyor?

World Geodetic System 1984 (WGS84): ABD tarafından üretilen global datumun aynı isimini alan elipsoidi vardır. Jeosentrik (yer merkezli) olarak bilinen bu datum dünyanın ağırlık merkezini başlangıç noktası olarak da kabul eder.

EUROPEAN DATUM­ – 1950 (ED-50) : Ülkemizde 1934 senesinde temel jeodezik ağların ilk kuruluş çalışmaları ise, I. derece Yatay Kontrol Ağı kapsamında düşey ve yatay baz, açı ve astronomik ölçüler, nokta tesisi ile başladı.

International Terrestrial Reference System (ITRF-96)



Çok Okunanlar

2024-10-24 00:17:06