Eğitim >> Milliyet Eğitim


Dağ Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Dağlar Nasıl Oluşur?


Link [2022-05-25 07:52:54]



Türk Dili tarih boyunca ilişki kurduğu medeniyetlerin dillerinden etkilenerek kendi bünyesine pek çok kelime katmıştır. Dağ kelimesi de bunlardan birisidir. Özellikle coğrafya derslerinde gördüğümüz dağların oluşumu da merak edilmektedir.

Dağ Nedir?

Dağ yer kabuğunun çıkıntılı ve yüksek yamaçları ile çevresine hakim, ve çok geniş bir alana yayılan yere dağ adı verilmektedir. Dağ kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Ülkemizde ise oluşum özelliklerine göre pek çok dağ bulunmaktadır.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre dağ kelimesinin pek çok anlamı bulunmaktadır. Dağ kelimesinin anlamları şu şekildedir:

- Yer kabuğunun çıkıntılı, yüksek, eğimli yamaçları ile çevresine hakim ve oldukça geniş bir alana yayılan bölümü

- Kızgın bir demir ile vurulan damga, nişan

- İyileştirmek için vücudun hastalıklı yerine kızgın bir araçla yapılan yanık

- Büyük üzüntü, acı

Dağlar Nasıl Oluşur?

Dağların oluşmasının üç ana yolu bulunmaktadır. Volkanlar Dünyanın derinlilerinden gelen lavlar soğudu zaman ve yüzeyde sertleştiği zaman dağlar oluşmaktadır. Diğer dağlar kaya katmanları kıvrımlara zorlandığında ya da kayalar faylara neden olmak için kırılarak kaya levhalarının yükselmesine izin verdiğinde dağlar oluşmaktadır.

Alçak ve pürüzsüz dağ sıraları en eski dağlardır. En son oluşan dağlar ise genellikle pürüzlü ve dik dağlardır. Çünkü kayaları erozyonla aşınmamışlar ve düzleştirilmemişlerdir. Milyar yıllar içinde kayalar aşınır ve dağların şekli daha yuvarlak hali alır. Sonunda ise tamamen yıpranabilir. Jeolojik zamanda ölçüldüğünde ise dünyadaki pek çok dağın hala nispeten daha genç olduğu bilinmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 01:36:06