Eğitim >> Milliyet Eğitim


CRT Teknolojisi Nedir, Nasıl Uygulanır? CRT Artık Neden Kullanılmıyor?


Link [2022-04-21 04:11:08]



CRT teknolojisi televizyonun yanı sıra bilgisayar monitörleri dahil birincil görüntüleme teknolojisi olarak eskiden kullanılmıştır. Günümüzde CRT teknolojisinin yerini LCD ve LED ekranlar almıştır.

CRT Teknolojisi Nedir?

CRT teknolojisi, ''katot ışın tüpü'' anlamını taşımaktadır. Düz panel ekranlar yaygınlaşmadan önce kullanılmakta olup hareketli parçalara ihtiyaç duymamaktadır. CRT teknolojisinde ekranların yüzeyi, yüz binlerce küçük noktadan oluşmaktadır. Koni şeklinde olan CRT ekranlar, tüplü televizyonların tamamında bulunmaktadır.

CRT Teknolojisi Nasıl Uygulanır?

Basit çalışma prensibine sahip olan CRT teknolojisi, gerekli sayıda elektron ışını üretmektedir. Üç ana bileşen içeren CRT teknolojisi, ışının yoğunluğunu modüle edebilmektedir. Ekranda görüntü sinyallerini almak ve oluşturmak için CRT teknolojisinde bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. CRT teknolojisi bileşenleri, ekran boyutuna ve türüne göre değişiklik göstermektedir.

CRT Artık Neden Kullanılmıyor?

Bazı durumlarda hala CRT kullanılabilmektedir. Retro oyunlar ve eski elektronik cihazlar için CRT teknolojisine ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat günümüzde CRT'ye olan ihtiyaç azalmaktadır. Düz panel teknolojisinin fiziksel ve ticari faydalara sebep olması, CRT kullanımının azalmasına neden olmaktadır. Daha hafif, ucuz ve ince olan düz panel ekranlar, daha az ısı ve elektrik tüketmelerinden dolayı CRT'ye karşı tercih edilmektedir.



Çok Okunanlar

2024-09-23 03:24:26