Yazarlar >> Milliyet


Çölde bir mücevher


Link [2022-06-27 20:04:09]



Kızıldeniz’in zengin su altı dünyasıyla ve mercan resifleriyle ünlü cazibe merkezi Şarm El Sheikh’in lezzetleri de rengârenk dünyasınaeşlik ediyor

Sharm El Sheikh olağanüstü doğal güzellikleri barındıran bir tatil beldesi. UNESCO’nun Barış Kenti, Mısır Arapçasıyla “Madinet es-Salaam.” Ne gelir aklınıza Mısır’dan bahsedilince: Piramitleri, tapınakları, hazinelerle süslü yer altı mezarları ve bitmek tükenmek bilmeyen çölleri. Peki ya Kızıldeniz’in muhteşem su altı dünyası? Rengârenk balık sürüleri, mercanlar…

Uçsuz bucaksız Sina Çölü ve rengârenk su altı dünyasıyla baş döndüren Kızıldeniz’in buluştuğu nokta. Güneşin yıl boyu parladığı Sharm El Sheikh’in en güzel zamanları, kış ve erken ilkbahar ayları ekim ve mayıs arası olarak kabul ediliyor. Nem olmadığı için sıcaktan şikâyet etmek aklınıza gelmiyor. Tam 250 çeşit mercan kayası ve binin üzerinde balık çeşidi var. Dünyaca ünlü Ras Muhammed Millî Parkı da görülmesi gereken bir yer. Yeryüzünün en ünlü dalış noktaları arasında yer alıyor. Sharm El Sheikh’de yapılması gereken etkinliklerden biri de çöl safarisi. Atv’lerle çıkılan safariye katılın ve bir Bedevi çadırında çay içmeyi ihmal etmeyin.

Vizesiz seyahat

Mısır’ın nisan ayında Türk vatandaşları için vize uygulamasını Sharm El Sheikh özelinde kaldırması, bir anda dikkatleri ünlü turizm merkezine çekti. Açıkçası vize işlemleriyle uğraşmadan keyifli bir yolculuk ettiğim Sharm El Sheikh’den çok etkilendiğimi belirtmeliyim. Sharm El Sheikh, çölün ortasında nasıl bir turizm markası yaratılır sorusunun cevabı.

Mısır mutfağı, Antik Mısır kültürü ve Arap coğrafyasından etkilenmiş, Nil Nehri’nin beslediği Nil Deltası’nda yetişen ürünleriyle öne çıkıyor. Yöreye özgü taze meyveler lezzetleriyle baş döndürüyor. Hele bir taze hurması var ki, ilk tattığımda benim şimdiye kadar yediklerim neydi, diye düşündürüyor. Mango ve şeker kamışı suyu başlıca içecekler. Karamelize soğanın rengiyle hazırlanan pilav ve kızartılmış bütün balık vazgeçilmezlerinden. Molahiya olarak adlandırılan çorbaları, neredeyse her öğünde yeniyor. Pirinç çokça tüketiliyor. Kahvaltının vazgeçilmezi Ful Mademmes ve Ta’ameya. Her yapılan yemekte taze veya kuru kişniş başta olmak üzere yoğun baharat kullanılıyor. Tahin her sofrada karşınıza çıkıyor. Bölgede derin bir gastronomi kültüründen bahsedemesek de, yemekler Sharm’ın rengârenk büyülü görüntüsüne gayet güzel eşlik ediyor.

Sharm El Sheikh, tamamen turizme yönelik kurgulanmış ve sonradan yaratılmış bir şehir. Dolayısıyla çok sayıda otel, çöl ve Kızıldeniz arasında sıralanmış durumda. Rixos Premium Seagate ve Sharm El Sheikh, Albatros Palace Sharm, Four Seasons Resort ve Savoy Sharm gibi oteller konaklamak için adı geçenler arasında. Sharm El Sheikh otellerinde başarılarından dolayı Türk yöneticiler tercih ediliyor. Türk mutfağı restoranları da ön planda. Gördüğü ilgiden anlaşılıyor ki, İstanbul’dan 2 saat 40 dakikalık bir uçuşla gidilen Sharm El Sheikh, ülkemizde de önde gelen tatil rotalarına girmiş bile.



Çok Okunanlar

2024-09-24 02:25:54