Eğitim >> Milliyet Eğitim


Cezai Ehliyet Nedir? Cezai Ehliyeti Olmayan Hastalıklar Nelerdir?


Link [2022-04-21 17:11:09]



Cezai ehliyet kavramı, oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlardan birisi olarak ifade edilebilir. Cezai ehliyetin ceza hukuku alanında sıklıkla kullanılmakta olan bir ifade olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır.

Cezai Ehliyet Nedir?

Ceza hukuku alanında kullanılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Cezai ehliyet, bir kişinin işlediği bir suçtan ötürü sorumlu tutulabilmesi için sahip olması gereken nitelikler olarak da bilinmektedir. Bahsedilen niteliklerin ise yaş, yönlendirme ve algılama yetenekleri olduğu bilinmektedir.

Kişinin irade ve algılama güçlüğü yaşamasına bağlı olarak cezai ehliyetinin bulunmaması söz konusu olabilmektedir. Akıl sağlığı yerinde olmayan kişilerin de cezai ehliyetlerinin bulunmadığını söylemek mümkündür. Bir kişinin cezai ehliyeti bulunmaması durumunda yaptıklarından dolayı suçlanması ve yargılanması mümkün olmamaktadır.

Cezai Ehliyeti Olmayan Hastalıklar Nelerdir?

Kişinin bazı psikolojik rahatsızlıklarının olması cezai ehliyetinin olmasına engel teşkil etmektedir. Ancak uygulamada kusur yeteneğini azaltan bir takım hastalıkların cezai ehliyeti bulunmamaktadır.

Bipolar bozukluk

Zeka geriliği

Şizofreni

Epilepsi rahatsızlığı

Manik atak

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı

Kleptoamani

Anti-sosyal kişilik bozuklukları

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu

Gibi hastalıklar cezai ehliyetin olmasına engel teşkil eden rahatsızlıklar arasında yer almamaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 03:27:20