Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Bu aday ben miyim başkası mı bilemem’


Link [2022-02-05 13:31:26]



ANKARA Milliyet -CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi ile yediği yemekten haberi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, tv100, Show Radyo ve Radyo Viva ortak canlı yayınında soruları yanıtladı. CHP lideri özetle şunları söyledi:

ATATÜRK ANITINA SALDIRI: Bunlar gündemi değiştirmeye yönelik olaylar. Gündemi değiştirmek için bazıları kalkıyorlar, toplumun dikkatini belli bir yere yöne çekmek istiyorlar. Bir akıl tutulması var. Gündemi değiştirmek, dikkatleri başka yöne çekmek için bazı insanların, bunlar sağlıklı ruh yapısına sahip olan insanlar da değil. Meczup yani...

84 MİLYONU KUCAKLAMALI: Cumhurbaşkanı dediğiniz kişinin 84 milyonu kucaklaması lazım. Cumhurbaşkanı dediğiniz kişi günün 24 saati konuşmaz. Devletin sigortasıdır, adaletle yönetilmesini sağlar. Yani bu ben miyim bir başkası mı bilmem. Hafızamdaki şey bu. Cumhurbaşkanının toplumu kucaklayan erdemli bir kişi olması, egolarının olmaması lazım. Kişisel egolardan kesinlikle arınması lazım.

YEMEKTEN HABERİM VARDI: (MHP Genel Başkanı, İmamoğlu'nu istifaya davet etti. Büyükelçilerle temasından haberiniz var mıydı?) Erdoğan İstanbul’u kaybetmeyi bir türlü içine sindiremedi. Çünkü İstanbul’un rantından yararlanıyordu. Önceden verilen bir söz, İstanbul’a gelmiş büyükelçi dolayısıyla o yemeğe katılmasından elbette haberim vardı. Ekrem Bey önemli kararlar alınırken doğal olarak Genel Başkan'a bilgi verir. Biz de o bilgiyi alırız. Kaldı ki Ekrem Bey gidip dozerin başında mı duracaktı?

BAHÇELİ'NİN İSTİFA ÇAĞRISI: Niye beyefendi, niye affını istesin? Çalışan insanlar ne zamandan beri işlerini bırakıyorlar? O göreve beyefendi mi getirdi, İstanbul halkı getirdi. Buyursunlar anket yapsınlar, İstanbul halkı Ekrem Beyi seviyor. Seçildiler. Görevlerinin başındalar. 5 yıllık süreyi dolduracaklar.

ERDOĞAN İLE TV'DE TARTIŞMA POLEMİĞİ: Çıkarsa karşıma reytingler çok iyi olur. 84 milyon hangi kanala çıkarsa kilitlenir. Onun bir sürü televizyon kanalı var. Birisine çıkalım. O bana istediği soruyu sorsun. Ben ona 5-6 soru soracağım, arzu ederse soruları da önceden verebilirim, çünkü o sorulara göre prompterda hazırlayabilir. Yeter ki bir karşıma çıkma cesaretini göstersin. Ama gösteremez.

İTTİFAKTA ÇATLAK VAR MI?: Yoo, hayır. Milletvekilleri kendi görüşlerini söylerler. İkinci önemli nokta, kimse kimseye mahkum, mecbur değildir. İttifakı oluşturan bileşenler kendi özgür iradeleriyle hareket ederler. Orada önemli olan genel başkanların konuşmalarıdır. Biz genel başkanlar olarak gayet rahat konuşabiliyoruz.

DİYARBAKIR ANNELERİNİ ZİYARET EDECEK Mİ?: Uygun ortam olursa elbette. Diyarbakır Anneleri nasıl evlatlarını istiyorlarsa Cumartesi Anneleri de... Keşke mümkün olsa da bu aileler, anneler bir araya gelebilseler.

HDP GELMEK İSTEMEZ: (HDP’yi ittifakınızda görmek ister misiniz?) Onlar gelmek istemezler. Çünkü şu anda oluşturduğumuz Millet İttifakı kendi içinde tutarlığı olan, büyük ölçüde görüş birliği sağlanan bir ittifak. Sürecin böyle devam etmesi lazım.

‘Türkiye tarafsız durmalı’

UKRAYNA KRİZİ: Türkiye tarafsız durmalı. Tarafları sağduyuya davet etmeli. Onlar isterse siz arabulucu olursunuz.

ERKEN SEÇİM: Kıştan çıkarken bir seçimi tercih etmez Erdoğan. Sonbaharda seçim yapma ihtimali yüksek.

İSTİYORSA ADAY OLSUN: (‘Cumhurbaşkanı 3. kez aday olamaz’ diyenler var. Bu konuda tartışma başlatacak mısınız? sorusu üzerine) Hayır. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir.

Külliye’de oturmam

BAHÇELİ’DEN SÜRPRİZ BEKLİYOR MU?: Hayır. Siyasi Partiler Yasası’ndaki baraj düşecek mi? Bahçeli’nin en büyük beklentisi o. Düşmezse baraj altı kalıyor. Erdoğan da bir türlü çıkarmıyor. İnmiyor bir türlü baraj? Mesela gazi sayılmayanlarla ilgili MHP kanun teklifi vermiş. Sayın Bahçeli’nin ‘Bu teklif önümüzdeki hafta gelmezse ben Cumhur İttifakı’nı bozuyorum’ demesi lazım.

EVİMDE OTURMAK İSTERİM: (Seçimden sonra 100. Yıl’dan taşınmayı düşünüyor musunuz?): Evimde oturmayı isterim. Ama tabii güvenlik ne olur onu bilmem. (Seçilseniz bile 100. Yılda otururum diyorsunuz) Oturmak isterim. Devletin kendi politikaları vardır. Güvenlik açısından onlar karar verirler. Biz de o kararlara uyarız olabildiğince uymaya çalışırız. Külliye’de zaten hiç oturmam.



Çok Okunanlar

2024-10-24 15:19:41