Yazarlar >> Milliyet


Borsada rekorlar sürecek mi?


Link [2022-08-28 12:50:19]



Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında hem kapanış hem de hacim rekoru kırıldı. Endeks haftanın son işlem gününde 106 milyar lira ile günlük işlem hacim rekoru kırarken kapanışını da 3.146 puandan gerçekleştirdi. Yabancı payı 16 gün üst üste artarak yüzde 35.11’e yükseldi. Peki çıkış devam edecek mi?

Yılın altı aylık bilanço döneminin hemen ertesinde Merkez Bankası’nın faizi 100 baz puan indirmesiyle birlikte banka hisselerine yoğun bir para girişi başladı. Borsada yabancı payı artarken işlem hacmi 106 milyar liraya çıktı. 16 gün üst üste yükselen yabancıların borsadaki payı 3 Ağustos’ta yüzde 32.71 seviyesinde iken 25 Ağustos’ta yüzde 35.11’e çıktı. BIST 100 Endeksi 3.146 puanla tarihinin en yüksek kapanışını yaparak TL bazında rekor kırdı.

6 ayda yüzde 100 kazanç

Banka sektörü hisseleri son altı ayda yatırımcısına yüzde 100 getiri sağladı. Son bir haftadaki değer artışı ise yüzde 16.38 oldu. Yabancıların satışı ile birlikte dip seviyelere gerileyen banka hisseleri son dönemde yaşanan alımlarla yüzde 100 kazanca dönüştü.

Banka hisselerinde yabancılar Ocak-Temmuz 2022 döneminde 551 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Pandeminin yaşandığı 2020 yılında bu tutar net 1.2 milyar dolar olurken 2021 yılında da 722 milyon dolar net satış olmuştu. Yabancılar bu yılın ilk yedi ayında da 551 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Söz konusu satışların ardından ağustos ayından itibaren yabancıların alım ağırlıklı işlemlere döndüğü gözleniyor. Ancak bu alımların kalıcı olup olmadığı asıl merak konusu?

Büyüklerin tırmanışı

Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan BIST 30 hisselerinde bir haftada yüzde 4.58 oranında yükseldi. Söz konusu çıkış geride kalan altı aylık zaman dilimi ele alındığında yüzde 57’ye çıkmakta. Hisselerde yükseliş ivme kazanmış görünüyor.

BIST 30 Endeksi içerisinde son altı ayda yüzde 100’ün üzerinde kazandıran hisseler var. Bunların hangileri olduğuna bakıldığında Hektaş, Türk Hava Yolları, Sasa Polyester, İş Bankası (C), Garanti Bankası, Şişe Cam, Pegasus ve Emlak Konut GMYO hisselerinin öne çıktığı görülüyor. Listede yer alan Türk Hava Yolları, Sasa, İş Bankası C, Garanti Bankası aynı zamanda piyasa değeri en yüksek 10 borsa şirketi arasında da yer alıyor.

Borsa yükselirken yatırımcı nelere dikkat etmeli?

1 Borsa yükselirken sektör bazında hareketlilikler yaşanabilir. Hareketli sektörlerde alımların arttığı görülebilir.

2 Kısa sürede aşırı primli hisselerde kurumsal yatırımcılar ağırlıkta ise kâr realizasyonları artabilir. Ancak ana trend korunuyorsa sorun yoktur.

3 Gün içerisindeki oynaklıklar artabilir. Ancak dipler, önceki diplerin üzerinde oluşur.

4 Hareket, ortalamaların üzerinde oluşur ve seyir olarak ortalamaların üzerinde korunur.

5 Hacim güçlüdür. Hisse senetlerine yeni para girişi görülür.

6 Uzun süreli bir bekleyişten sonra böylesi bir yükseliş gerçekleşiyorsa yatırımcı sürekli tedirgindir. “Acaba ne zaman düşüş yaşanacak?” kaygısı vardır.

7 Genel ve güçlü bir trend oluşuyor ise favori endeks hisselerinde hareketlenmeler görülür.

8 Hisselerin momentumu güçlüdür.

9 Farklı kesimlerden yatırımcı duyarlılığı borsaya yönelmeye başlar.

10 Yüksek kazançlar konuşulmaya başlar, hisseler ilgi odağı olur.

Yabancı payı ve borsanın seyri

Borsada yabancı payı yüzde 35.11 seviyesinde bulunuyor. Yabancıların borsadaki payı pandemi öncesi 15 Ocak 2020’de yüzde 65.08 seviyesinde bulunuyordu. Sonrasında ise gelen satışlarla birlikte sürekli geriledi. 3 Ağustos 2022 günü yüzde 32.71 ile en düşük seviyesine geldikten sonra ise yönünü yukarı çevirmiş görünüyor. Alımların ağustos boyunca devam etmesi ile birlikte yabancı payı şimdilerde yüzde 35’lere çıkmış durumda. Ancak yabancıların Ocak 2020’deki payı nazara alındığında mevcut seviyeleri yeterli görmek oldukça zor. Hisse senedi piyasasında hacim artmakla birlikte açığa satışlar da artıyor. Haftanın son işlem gününde rekor hacim gerçekleşerek 106 milyar liraya çıktı. Yabancı alımlarının devam etmesi halinde ise endeksin yeni rekorlar kırdığı görülebilir.

Sektörlerde öne çıkanlar

Sektörel bazda takip edildiğindeyse son altı ayda en fazla kazandıran sektörün ulaştırma olduğu gözlenmekte. Finansal kiralama, enerji ve bankacılık takip eden diğer sektörler. Borsada lokomotif niteliğinde olan sektörlerdeki hareket, BIST 100 Endeksi’ni de yukarı doğru taşıyor. Borsada işlem gören firmalar arasında 59’u defter değerinin altında işlem görüyor. Yani 59 şirketin piyasa değeri özkaynaklarının altında bulunuyor. Yatırımcıların hisse alımında önemli kriterlerinden biri de şirketlerin piyasa değerlerinin kaç katı fiyattan işlem gördüğüdür. Bu oranın mümkün olduğunca düşük çıkması beklenir. 59 borsa şirketinin sektörel dağılımına bakıldığındaysa banka, enerji, gayrimenkul, holding, menkul kıymet yatırım ortaklığı, ulaştırma, girişim sermayesi yatırım ortaklığı şirketlerinin ağırlıkta olduğunu gözlemekteyiz.



Çok Okunanlar

2024-09-22 14:23:06