Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Bizi birleştiren konu demokrasi’


Link [2022-06-17 21:42:32]



ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün “Türk Demokrasi Vakfı: Yeniden” başlıklı toplantıya katıldı. 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın da katıldığı toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

DERS ÇIKARMALIYIZ: Demokrasimiz gelişmedi, doğru, bir yüzyılı devrettik, o da doğru. O yüzyıl içerisinde büyük bedeller ödedik o da doğru. Başbakanları idam ettik. Gencecik fidan gibi gençlerimizi idam ettik. Darbeler oldu, bildiriler oldu. Ama geçmişten ders çıkarıp güzel bir gelecek inşa etmek zorundayız.

HESABINI SORMUYORUZ: Birinci sorunumuz nedir diye sorarsanız, belki hiç aklınıza gelmeyen bir şeyden söz edeceğim, bizim temel sorunumuz, demokrasinin arzu ettiğimiz düzeyde gelişmemesinin temel noktası şu, ödediğimiz vergilerin hesabını sormuyoruz. Bu soru sorulmadığı için demokrasimiz bizim arzu ettiğimiz hızda bir türlü gelişmiyor.

MEDYA AYRIŞTI: İkinci temel sorunumuz medya. Aslında medya o kadar ayrıştı ki siyaset kurumundaki ayrışmaya paralel olarak, medya da ayrıştı. İktidar sahiplerinin en çok ihtiyaç duyacakları şey özgür medyadır. Yargı konusunda ciddi sorunlarımız var. Yargının bağımsız olması lazım.

GİTMESİNİ BİLMELİ: Siyasetçi iktidar olduğu zaman nasıl iktidar olduysa yani gelmesini nasıl biliyorsa gitmesini de bilmek zorundadır. Geldiği gibi giderse yani halkın oylarıyla giderse ve gittiği zaman da arkasından hoş bir seda bırakırsa o demokrasi süratle gelişir. Aksi halde gelirsiniz, iktidar olursunuz, iktidardan gitmemek için Seçim Kanunu başta olmak üzere ‘medyayı kontrol edeceğim, yargıyı kontrol edeceğim’ ve ‘ben mutlaka yerimde kalacağım’ dediğiniz andan itibaren demokrasi kan kaybetmeye başlıyor.

TV’DE TARTIŞIRLARDI: Güzel bir konuşma yaptı Sayın Arınç. ‘Keşke dedi diğer partiler de gelse buraya.’ Doğru. Demokrasi Vakfı. Demokrasiyi savunuyorsak bir arada olalım. 1970’lerde, 80’lerde siyasi partilerin genel başkanları otururlardı, televizyonlarda tartışırlardı, insanlar izlerdi, ona göre giderdi, sandıkta oylarını kullanırlardı, bu dönemin bittiğini görüyoruz. Herkesin bir televizyonu var. Sadece orada belli olaylar tartışılıyor. Toplumu ayrıştırdık, tehlikeli bir mecraya doğru Türkiye gidiyor.

MİLLETİN MASASI: Biz altılı masa diyoruz bazen, Türkiye masası, demokrasi masası, milletin masası, neyse, adı, bizi birleştiren tek bir konu var, bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getirmek. Her birimiz ayrı partiyiz. Her birimizin programları farklı. Ama ülke bu haldeyken meseleyi bir parti meselesi olmanın ötesinde artık mesele bir Türkiye meselesi haline gelmiştir. Türkiye’ye demokrasiyi getirmek zorundayız. Birlikte getirmek zorundayız. Ondan sonra demokrasi gelir, kurallar oturur, taşlar yerine oturur, elbette ki her parti kendi görüşünü bir şekliyle ifade edecektir. Bu yoldayız.

BENİ YILDIRAMAZ: Tazminatlardan söz ettiniz Sayın Arınç. Dünya kadar tazminat davaları açıldı. Ama hiçbirisi beni yıldıramaz. Davalar hangi gerekçelerle açıldığını da gayet iyi biliyorum. Bütün o davaları kazanacağız. Ve bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi ya getireceğiz ya getireceğiz.

İtalyan elçiyi kabul etti

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP lideriKemal Kılıçdaroğlu, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi’yi, partisinin Genel Merkezi’ndeki makamında kabul etti.Marrapodi’nin ziyaretinin “tanışma ve nezaket ziyareti” olduğu belirtildi. Görüşmede, İkili ilişkiden memnuniyet duyduklarını ifade eden Büyükelçi, iki ülkenin ortak sorunları olduğuna da dikkati çekerek, “Bunların başında da elbette göç meselesi geliyor” dedi. Kılıçdaroğlu da ikili ilişkilerin her zaman daha iyiye gitmesini beklediğini, iki ülkenin Akdeniz’in güvenliği açısından da önemli kilit noktalarda bulunduklarını söyledi.



Çok Okunanlar

2024-10-22 09:41:14