Yazarlar >> Milliyet


Bir bardak PLASTİK


Link [2022-06-12 12:09:32]



İklim krizi ve çevre üzerindeki en büyük tehditlerden birini plastikler oluşturuyor. Soluduğumuz havadan tabağımızdaki besinlere pek çok noktada karşımıza çıkıyor bu plastikler. Karton bardak ve poşet çay kullanımınızı gözden geçirmeye ne dersiniz?

Geçen hafta Dünya Çevre Günü’nde hem kendi sağlığımız hem de gezegen sağlığı için neler yapılması gerektiğinden bahsetmiştim. İklim krizi hepimizin ortak problemi ve bu problem karşısında çözüm üretmek ise sorumluluktan ziyade bir zorunluluk. İklim pozitif seçimler hem bedenimize hem de gezegene iyi geliyor.

İklim krizi ve çevre üzerindeki en büyük tehditlerden biri plastikler... Daha önceki yazılarımda birçok kez bahsetmiştim. Mikroplastik olarak adlandırılan küçük plastik parçacıkları akciğerimizden kanımıza kadar karışmış durumda. Bu plastikler soluduğumuz havadan tabağımızdaki besinlere pek çok noktada karşımıza çıkıyor. Karton bardak kullanımınızı gözden geçirmeye ne dersiniz? Araştırmacılar, karton bardaklardaki plastik parçacıkları incelemiş. Kâğıt bardaklara sıcak su dökülüp 15 dakika boyunca beklediklerinde ortaya çıkan sonuç korkunç! Bu bardaklardan ortaya çıkan 25 bin plastik parçacık sağlığınızı tehdit ediyor. The Indian Institute’un çalışmasında, bir kâğıt bardakta günde 3 bardak çay veya kahve içen bir kişinin 75 bin mikroplastik parçacık yutacağının altı çiziliyor. Hem kendi sağlığınız hem de gezegen sağlığınız için cam matara ve termos kullanımına özen gösterin. Günümüzde yaklaşık 8-10 milyon ton plastiğin doğayı kirlettiği gerçeğini unutmayın! Markete gittiğinizde plastik poşet ve ambalajdan vazgeçin. Markete kendi çantanızla gidin, yiyeceklerinizi cam kaplarda saklamayı alışkanlık haline getirin.

Plastik katkılı poşet çay

Biliyorum, çoğunuz pratik olduğu için poşet çay veya sallama bitki çaylarını tercih edebiliyor. İçtiğiniz çayın sizi hasta edeceğini bilseydiniz yine de poşet çay tüketmeye devam eder miydiniz? Sakarya Üniversitesi’nde sonuçlanan çalışmaya göre, bir poşet çaydan suya geçen mikroplastik sayısı 13 bin. Ülkemizde farklı markalardan 11 sallama çay ve 11 demlik poşet ile yapılan çalışmada, sallama çayların 4’ünün demlik poşetlerin ise neredeyse tamamının mikroplastik içerdiği görülmüş. 11 demlik poşetinin tamamının plastik katkılı olduğu ve bu plastiklerin de polyester, polipropilen, polietilen içerdiği sonuçlar arasında. Poşet çayların çevreye etkisini de unutmamak gerekiyor. Eğer poşet çay tercih edecekseniz mutlaka doğaya saygılı bir marka olmasına ve plastik içermemesine özen gösterin. Diğer taraftan poşet çay yerine bitkileri demlemek daha faydalı olacaktır. Gıda etiketleri, ambalajları konusunda iyi bir gıda okuryazarı olmaya özen gösterin. “Plastiksiz Temmuz”a günler kalmışken herkesi plastik kullanımını sorgulamaya ve azaltmaya davet ediyorum.

Antarktika’da taze karda çıktı

Önceki yıllarda yapılan çalışmada, Everest Dağı zirvesinde mikroplastik parçacıklar bulunduğundan bahsetmiştim. Güncel bir çalışmada, Antarktika’da taze yağan karda mikroplastik parçacıklar bulunmuş. Canterbury Üniversitesi’nde toplanan 19 kar örneğinin her birinde mikroplastik olduğu belirtiliyor. En sık rastlanan türün plastik ambalaj şişelerde kullanılan PET olduğu gözlemlenmiş. Araştırmacılar, mikroplastiklerin büyüme, gelişme, üreme ve genel biyolojik işlevler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinin altını çiziyor. Sonuçlar mikroplastiklerin bedenimizden dünyanın her yerine kadar uzandığını gösteriyor.



Çok Okunanlar

2024-09-24 10:24:12