Eğitim >> Milliyet Eğitim


Bibliyoterapi Nedir, Nasıl Yapılır? Bibliyoterapi Vaka Örnekleri...


Link [2022-04-15 19:11:09]



Bibliyoterapi psikolojik olarak öne çıkan etkili çözüm yöntemleri içerisinde yer alır. Antik dönemden günümüze ulaşmış Yunanca kökenli bir kelime ile beraber ön plana çıkar. Günümüzde hala farklı psikoloji konulara karşı olarak kullanılır.

Bibliyoterapi Nedir?

Bibliyoterapi kitaplar ile gerçekleştirilen bir terapi yöntemidir. Aynı zamanda kitap yolu ile iyileştirme yöntemi olarak da ifade edildiğini söylemek mümkün. Kökeni iki farklı Yunan kelimesinden gelerek birleşen bibliyoterapi şeklinde ön plana çıkar. Zaman içerisinde daha da gelişim göstermek suretiyle, psikiyatri açıdan bir tedavi yöntemi şeklinde hazırlanmış durumdadır. Böylece kitapları kullanmak suretiyle etki bir talebi gerçekleştirilir.

Bibliyoterapi Nasıl Yapılır?

Bibliyoterapi 3 evrede ele alınır ve buna göre gerçekleşir.

- Özdeşleşme ve yansıtma: Okul kitap ve kitaptaki kahramanlar ile özdeşleşir.

- Arınma: Bu noktada okur okumuş olduğu yazılar üzerinden duygularından arınır.

- Bütünleşme ve içgörü: Son olarak okur, danışman desteği ile beraber bir içgörü elde eder.

Bibliyoterapi Vaka Örnekleri

Geçmişten günümüze kadar uygulanması suretiyle pek çok farklı bibliyoterapi vaka örnekleri ön plana çıkar. Özellikle farklı konular üzerinden kitapları değerlendirmek suretiyle, psikiyatri pek çok problemin üstesinden gelme şansı vermektedir. Böylece özdeşleşme ve yansıtma, arınma ve bütünleşme ile içgörü gibi yapılar kişiye kazandırılır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 07:37:28