Eğitim >> Milliyet Eğitim


Bernoulli İlkesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bernoulli Prensibi İle Açıklanan Olaylar...


Link [2022-02-06 21:51:11]



Bernoulli ilkesi basınç ile akışkanların arasındaki ilişkileri anlatan bir ilkedir. Aynı zamanda Bernoulli prensibi olarak da bilinen ilke farklı kesit alanlarındaki ideal olan akışkan basınç değişimlerinin ne şekilde olduğunu açıklar.

Bernoulli İlkesi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bernoulli ilkesi akışkanlarda olan hız ile basınç arasındaki ilişkiyi açıklayan bir ilkedir. Bernoulli ilkesi aynı zamanda Bernoulli prensibi olarak da bilinmektedir. Bu ilkede farklı kesit alanlarındaki ideal basınç değişimi incelenir ve açıklanır. Bernoulli ilkesi enerjinin korunumu yasasından gelen bir ilkedir ve akışkan basınç ile akışkan akışının hızı arasındaki ilişkiyi ifade etmek için kullanılır. Bu ilkede açıklanana göre bir akışkanın hızı arttığı takdirde dengenin sağlanması için statik basıncın düşmesi gerekir. Bu da ancak ters orantı ile mümkün olan bir durumdur.

Bernoulli Prensibi İle Açıklanan Olaylar

Uçağın kanadı ile ortaya çıkan basınç farkına bağlı olarak uçağın havalanması ve uçması mümkün olur. Bir uçak kanadı düşünüldüğünde kanadın alt kısmı kavisliyken üst kısmının düz olduğu görülür. Uçakta farklı iki kanat vardır ve kanatların diğerine geçmesiyle zaman farkları oluşmaktadır. Uçağın kanatlanması tamamen Bernouilli ilkesi ile açıklanmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-10-24 00:15:46