Eğitim >> Milliyet Eğitim


Belgrad Antlaşması Nedir? Tarihi, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları


Link [2022-03-24 08:31:23]



Belgrat Anlaşması, Osmanlı Devletinin önce Avusturya Devleti daha sonra da Rusya Devletiyle imzaladığı bir anlaşmadır. Bu anlaşma tarihe Belgrad Barış Anlaşması olarak da geçmiştir.

Belgrad Anlaşması Nedir?

Belgrat Anlaşması, Osmanlı Devleti ve Avusturya Devletinin 18 Eylül 1739 tarihinde imzaladıkları ve sonrasında Rusya Devletinin de 3 Ekim 1739 yılında dâhil olarak, kaleme alınmış ve imzalanmış bir anlaşmadır. Bu anlaşma, ilk önce Avusturya daha sonrada Rusya ile iki kere imzalanmıştır.

Belgrad Anlaşmasının Önemi

Belgrad Anlaşmasıyla birlikte, Osmanlı Devleti topraklarını genişletmiş ve topraklarına yeni topraklar katmıştır. Beş yıldır devam eden savaş, nihayet son bulmuştur. Osmanlı Devletinin Karadeniz’de sarsıldığı gücü ve hâkimiyeti, bu anlaşma sayesinde yeniden güçlenmiştir. Böylece birçok ülke, Osmanlının hâkimiyetini tanımış ve kabul etmek zorunda kalmıştır. Gerileme döneminde olan ve bu dönemde birçok kayıpları olan Osmanlı Devleti, Belgrad Anlaşması sayesinde bu kayıplarını bir nebze telafi etmiştir. Rus Hükümdarlığının sıcak denizlere inme hayali, bu anlaşmayla son bulmuş ve Rus Hükümdarlığı büyük hayal kırıklığına uğramıştır. Böylece Osmanlının hâkimiyetini kabul etmek zorunda kalmış ve üstünlüğünü tanımak zorunda olmuştur.

Belgrad Anlaşmasının Nedenleri

Belgrad yakınlarında gerçekleşen Hisarcık Muharebesinde Osmanlı Devletinin orduları galip geldi ve Viyana’da bir şok etkisi yarattı.

Belgrad, Semendire ve Adakale Osmanlı Devletinin eline geçti. Bu olaylardan sonra Avusturya Devleti derhal Ateşkes ilan etti ve Belgrad Anlaşması imzalamayı kabul etti.

Belgrad Anlaşmasının Maddeleri

Avusturya Devleti, Pasarofça Anlaşması sonucunda almış olduğu Sırbistan, Eflak’ın bazı kısımları, Bosna ve Belgrad’ı geri verecektir.

Rus Devleti Kırım’dan mutlak çekilecektir.

Azak Kalesi yıkıldıktan sonra etrafı da boşaltılacaktır.

Kabartay Bölgesi, tarafsız bölge olarak tanınacaktır.

Karadeniz’de Savaş ve Ticaret gemileri bulunduran Rusya, buradan çekilecek ve bu gemileri Karadeniz’de bulundurmayacaktır.

Belgrad Anlaşmasının Sonuçları

Osmanlı Devletinin 18. Yüzyılda imzaladığı Belgrad Anlaşması, bu yüzyılda imzalanan son kazançlı anlaşma olarak tarihe geçmiştir.

Bu anlaşma sayesinde, Karadeniz’in her zaman olduğu gibi bir Türk Gölü olduğu bir kere daha kabul edilip son kez onaylanmıştır.

Rusya Devletinin Karadeniz hayali sona erdirilmiş, bir kere daha yenilgiyi kabul etmek zorunda kalmış ve bu bölgede konuşlanan savaş ve ticaret gemilerini geri çekmek zorunda bırakılmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:29:11