Eğitim >> Milliyet Eğitim


Barisfer Nedir, Nerededir? Barisferin Özellikleri Nelerdir?


Link [2022-02-06 21:51:11]



Barisfer ya da iç çekirdek en yoğun ve en ağır dünya katmanı olarak ifade edilmektedir. Bu katmanın bir adı da ağır küre olmaktadır.

Barisfer Nedir, Nerededir?

Barisfer dünyanın en içte yer alan çekirdeği olmaktadır. Bu katmanda yer alan demir ve nikel maddeleri yüksek sıcaklığın etkisiyle kristal haline gelmektedir. Barisferde bulunan her şey yüksek sıcaklığın etkisiyle yanmaktadır.

Dünyanın derinliklerinde yer alan bu kürenin üzerinde litosfer bulunmaktadır. Barisferin ana maddeleri demir ile nikel olmaktadır. Sıcaklığın fazla olduğu katman olan barisfer dünyanın en içte yer alan katmanı olmaktadır.

Barisferin Özellikleri Nelerdir?

Barisfer ortalama olarak 4000 km çapında olmakta ve sıcaklığı da 4500 derece civarında bulunmaktadır. Barisfer iç ve dış çekirdek olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Barisfer yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle katı halde bulunan bir katman olmaktadır. Barisferi çevreleyen katman ise sahip olduğu ve kükürt ve oksijenden dolayı sıvı halde bulunmaktadır. Bu katmana dış çekirdek de denilmektedir. Barisfer dünyanın manyetik alanının oluşmasında da etkili olmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-10-24 00:18:44