Siyaset >> Milliyet Siyaset


'Barış için yılmadan çabalamaya devam'


Link [2022-03-15 09:11:29]



ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u kabul etti. Külliye’de 2.5 saat süren baş başa görüşmenin ardından Erdoğan ile Scholz basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi.

DİYALOG VE İŞBİRLİĞİNDE KARARLIYIZ: Dost ve müttefik Almanya’nın Şansölyesi Sayın Scholz ülkemize ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor. Son derece dinamik ve güçlü olan Türk Alman ilişkilerinin boyutları ve yoğunluğu emsalsizdir. Sayın Şansölye ile yakın diyalog ve işbirliğimizi sürdürmekte kararlıyız. Bunun yanında da şu anda sadece bölgesel değil, dünya gündemini işgal eden Rusya Ukrayna konusunu da ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk.

MUTABIK KALDIK: NATO müttefiki iki ülke olarak müşterek görüş ve endişelere sahip olduğumuzu özellikle teyit ettik. Bir yandan Avrupa güvenliğine yönelik zaruri önlemleri alırken, diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği hususunda mutabık kaldık.

ÖNEMLİ BİR BAŞARI: Türkiye olarak tarafları bir araya getirme ve diyaloğun tesisi noktasında önemli ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı olduk. Gayretlerimiz sonucu Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Dışişleri Bakanımın da katılımıyla Antalya’da bir araya geldiler. Savaşın devam ettiği bir ortamda bu toplantının düzenlenmesi bile diplomasinin hanesine kaydedilmiş önemli bir başarıdır. Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz.

ANAHTAR ROLE SAHİBİZ: Bölgemizdeki son gelişmeler Türkiye’nin başta güvenlik ve enerji olmak üzere birçok alanda anahtar role sahip olduğunu ispatlamıştır. Almanya’nın AB içinde lider konumdaki ülkelerden biri olduğu tartışmasızdır. Türkiye-AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Alman dostlarımızın yapıcı tutum ve desteğinin devam edeceğine inanıyorum.

YÜKSEK DÜZEYLİ KONSEY TOPLANTISI: Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızda da şimdi sıra Almanya’da. İnşallah dışişleri bakanlarımız birbirleriyle görüşmek suretiyle en yakın zamanda toplantımızı Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Almanya Türkiye’nin ihracatta ilk ve ithalatta ikinci sıradaki ortağıdır. 2020’de 38 milyar dolar civarında gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz, 2021’de 41 milyar doları aşmış vaziyette. Bu rakamı kendileriyle de ifade ettim, 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ ADIMI: Türk-Alman Üniversitesi’nde bir İlahiyat Fakültesi kurulması ama aynı şekilde Türk Alman Üniversitesi’nin Almanya ayağının tensip edecekleri eyalet veya şehir, orada hemen süratle onun adımının da atılmasını ben kendilerine de teklif ettim. Bu adımı da atmak suretiyle bir an önce Almanya ayağında da bir Türk Alman Üniversitesi’ni kurmamız, oradaki özellikle ilahiyat konusunda bir açığın giderilmesinde çok çok fayda sağlayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak da Sayın Şansölye bunu inceleyecekler ve adımı da buna göre atacağız.

KONUŞMAK İÇİN ERKEN: (Rusya’dan silah almaya devam edecek misiniz? ve Batı’nın Rusya’ya yaptırımlarına katılacak mısınız? sorusu üzerine) Bugüne kadar tabii aldığımız silah veya silahlar var. Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu şu anda konuşmak herhalde erken olur. Ama şartlar ne getirir, ne götürür bunu görmemiz lazım. Biz Sayın Zelenski ile de Sayın Putin ile de dostluğumuzu aynen korumak durumundayız. Ancak şunu da söyleyeyim; yaptırımlara gelince, Birleşmiş Milletler kuralları içerisinde ne gerekiyorsa biz şu ana kadar onu yaptık ve NATO üyesi ülkelerin yapmadıklarını biz Rusya’ya rağmen Ukrayna’ya yaptık, o desteğimizi sürdürdük, insani yardımlarımızı da yine aynı şekilde şu anda 50’yi aşkın tırı biz Ukrayna’ya gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz.

‘Türkiye’ye teşekkür borçluyuz’

Almanya Şansölyesi Scholz, Türkiye ile AB ilişkileriyle ilgili “Türkiye ve AB iş birliği içindeler. Gelecek için bazı planlarımız var. Örneğin üst düzey diyalog formatlarını yürürlüğe sokacağız. Gümrük Birliği konusunda da müzakerelerimiz sürecek” dedi. Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili önce ateşkes, daha sonra barışa ulaşmak için adım attıklarını ifade eden Scholz, sürecin sonunda Ukrayna’nın kabul edebileceği bir anlaşmanın olması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Müzakereyi biz yapmayacağız. Biz konuşurken Ukrayna’ya yardım etmek için konuşuyoruz. Fakat Ukrayna kendisi için neyin doğru olduğuna karar vermeli. Rus Devlet Başkanı’na çağrıda bulunuyoruz, ‘Artık durun’ diyoruz ve ‘sadece diplomatik bir çözüm olabilir’ diyoruz. Özellikle Montrö Anlaşması uyarınca Boğazlar’ın savaş gemilerine kapatılmasının önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz.”



Çok Okunanlar

2024-10-23 23:39:17